Tudomány

Magyar fotósé az év legjobb természetfotója

Máté Bence levélvágó hangyákat ábrázoló sziluettképével lett az első.
Kapcsolódó cikkek

Máté Bence nyerte el Natural History Museum és a BBC Wildlife magazin által közösen kiírt idei fotópályázatot. Ez a világ egyik legrangosabb ilyen jellegű fotóművészeti versengése – Az Év Természetfotósa Wildlife Photographer of the Year – cím nyertesének nevét a szervezők csütörtökön jelentették be.

Mark Carwardine, a bíráló bizottság elnöke a múzeum Londonban csütörtökön kiadott tájékoztatójában úgy fogalmazott, hogy a győztes fotós “szakmájának művészszemmel bíró mestere”.

Máté Bence a Costa Rica-i esőerdőkben honos levélvágó hangyákról készített sziluettfotójával nyerte el a rangos elismerést.

Máté Bence megfigyeléseiről az MTI-nek elmondta: a levélvágó hangyák csodálatos modellek, lenyűgöző, hogy milyen változatos méretű levéldarabokkal képesek megbirkózni.

Tapasztalatai szerint nem mindig a legerősebbek viszik a legnagyobb levélszeleteket; néha a kistermetű hangyák hatalmas darabok elszállítására vállalkoznak, míg a legnagyobbak megelégszenek kisebb levelekkel.

A londoni múzeum által közzétett győztes fotó – amely a legsikeresebb pályaművekből pénteken nyíló, márciusig látogatható kiállításon a főhelyen lesz megtekinthető – a hangyák egy láthatóan magas szinten szervezett, együttműködésben tevékenykedő csoportját árnyjátékszerű megvilágításban mutatja, zöld levélháttér előtt.

A londoni Természettudományi Múzeum illetékesei csütörtökön az MTI kérdésére elmondták, hogy a fődíjjal 10 ezer font (3,2 millió forint) pénzjutalom is jár. Az idei versenyre 81 országból 31 ezernél több pályamű érkezett; ezek közül ítélte a zsűri a legjobbnak Máté Bence felvételét.

AJÁNLOTT LINK:

Máté Bence felvétele (BBC Earth News)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik