Tudomány

Szubmikroszkópos anyag- és élettudományi kutatás az ELTE-n

Az ELTE a közelmúltban pályázat útján elnyert hárommilliárd forintos támogatással valósíthatja meg legújabb projektjét.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem a közelmúltban pályázat útján elnyert hárommilliárd forintos támogatással valósíthatja meg az Európai Léptékkel a Tudásért, ELTE elnevezésű projektjét.

A 375 éves felsőoktatási intézmény egyfelől az egyetemi kutatások fejlesztésére, másfelől nemzetközi versenyképességének javítására használja fel az Európai Unió és a magyar állam által biztosított összeget.

A Természettudományi Karon az egyik alprojekt keretében most alakítják ki az Anyag- és Élettudományi Szerkezetkutató Centrumot.

Közel egymilliárd forintnyi értékben szereztek be műszereket. A világszínvonalú berendezések várhatóan emelik majd a természettudományos felsőoktatás vonzerejét, és elősegítik a hazai és külföldi kutatóintézetekkel, ipari felhasználókkal való együttműködést.

NEM KELL TÖBBET KÜLFÖLDÖN KUTATNI

Havancsák Károly egyetemi docens, a pásztázó elektronmikroszkópos laboratórium vezetője az domborította ki a fejlesztésekről, hogy a jövőben már nem kell külföldre, a jobban felszerelt kutatóintézetekbe küldeni azokat a mintákat, amelyek vizsgálatához eddig nem volt az egyetemen megfelelően nagy felbontású műszer.

Mint rámutatott, mostantól az ELTE-n meglévő tudás mellé a megfelelő eszközök is rendelkezésre állnak. A FEI Quanta 3D típusú kétsugaras berendezés egynanométeres felbontási képességével például világcsúcstartó a pásztázó elektronmikroszkópok között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik