Tudomány

Szubmikroszkópos anyag- és élettudományi kutatás az ELTE-n

Administrator

2010. 10. 20. 09:59

Az ELTE a közelmúltban pályázat útján elnyert hárommilliárd forintos támogatással valósíthatja meg legújabb projektjét.
Korábban a témában:

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem a közelmúltban pályázat útján elnyert hárommilliárd forintos támogatással valósíthatja meg az Európai Léptékkel a Tudásért, ELTE elnevezésű projektjét.

A 375 éves felsőoktatási intézmény egyfelől az egyetemi kutatások fejlesztésére, másfelől nemzetközi versenyképességének javítására használja fel az Európai Unió és a magyar állam által biztosított összeget.

A Természettudományi Karon az egyik alprojekt keretében most alakítják ki az Anyag- és Élettudományi Szerkezetkutató Centrumot.

Közel egymilliárd forintnyi értékben szereztek be műszereket. A világszínvonalú berendezések várhatóan emelik majd a természettudományos felsőoktatás vonzerejét, és elősegítik a hazai és külföldi kutatóintézetekkel, ipari felhasználókkal való együttműködést.

NEM KELL TÖBBET KÜLFÖLDÖN KUTATNI

Havancsák Károly egyetemi docens, a pásztázó elektronmikroszkópos laboratórium vezetője az domborította ki a fejlesztésekről, hogy a jövőben már nem kell külföldre, a jobban felszerelt kutatóintézetekbe küldeni azokat a mintákat, amelyek vizsgálatához eddig nem volt az egyetemen megfelelően nagy felbontású műszer.

Mint rámutatott, mostantól az ELTE-n meglévő tudás mellé a megfelelő eszközök is rendelkezésre állnak. A FEI Quanta 3D típusú kétsugaras berendezés egynanométeres felbontási képességével például világcsúcstartó a pásztázó elektronmikroszkópok között.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Yusra Mardini, a 19 year-old Syrian swimmer who competed at the Rio 2016 Olympic Games as a member of Refugee Olympic Team and UNHCR Goodwill Ambassador, she speaks in Tokyo 2020 office on August 29, 2017, Where she shares her experiences at the Rio 2016 Games and her current activity as an athlete and UNHCR Goodwill Ambassador with Tokyo 2020 staff members. (Photo by Alessandro Di Ciommo/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.