Tudomány

Nem elég a sütőélesztő: a gombák is felelnek a bor ízéért

Az élesztőgombák ízanyagaira az elektromos orral sikerült rábukkanni.

Az élesztőgombák nemcsak az erjedésért felelnek a borospincékben, hanem ízanyagokat is létrehoznak: a legalább két évig stabil vegyületekre elektromos orral sikerült rábukkanniuk a svájci Agroscope Changins-Wädenswil kutatóintézet szakértőinek.

Eddig úgy hírlett a kevésbé borszakértői körökben, hogy az olcsó sütőélesztő éppoly alkalmas a borkészítéshez, mint a drága borélesztő. A nedű minősége szempontjából ugyanis nem az élesztő, hanem csakis a szőlőlé beltartalma számít. Az ACW kutatói most ezt a véleményt cáfolták meg.

A PINCEMESTEREK RÉGÓTA TUDJÁK

A legújabb fejlesztésű, SmartNose elnevezésű “elektromos orral” most sikerült bizonyítani, hogy léteznek élesztő által kiváltott ízanyagok, és azok a kész borban legalább két évig meg is maradnak.

Az elektromos orr segítségével pontosabban lehet elemezni a bor aromáit, és a pincemestereket is segítheti az élesztő kiválasztásában. Igaz, ők már tapasztalatból régóta tudják, hogy milyen fontos a végtermék minősége szempontjából az élesztő. Világszerte több mint 150 különböző borélesztő létezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik