Tudomány

Orosz űrkikötő lesz a Holdon

A kikötőt egy kozmikus "világítótoronnyal" is ellátják, mely megkönnyíti majd a Föld és a Hold között közlekedő automata űrhajók leszállását.

A hírt a Lavocskin Tudományos-Termelési Egyesülés elnöke jelentette be. Az ukrán internetes újság hétfői értesülései szerint már kidolgozás alatt van egy olyan nagy teljesítményű holdjáró, amelynek a holdkőzet gyűjtése lesz a feladata.

A Luna-Reszursz 2 elnevezésű projekt az automata holdjárón kívül egyelőre egy univerzális leszállóállomás, egy visszatérő egység, illetve a begyűjtött holdkőzetek tárolására alkalmas létesítmények telepítését tartalmazza, amelyet az orosz kormányzat 2015-ig kíván megvalósítani.

Viktor Hartov, a Lavocskin Egyesülés elnöke elmondta, hogy a tervezett holdjáró a korábbi automata járműveknél sokkalta nagyobb területet lesz képes bejárni, és egy-egy útja során jelentős mennyiségű talajmintát fog begyűjteni.

A holdbéli űrkikötőt egy kozmikus “világítótoronnyal” is ellátják, amely nagyban megkönnyíti majd a Föld és a Hold között közlekedő automata űrhajók pontos leszállását.

Az említett projekt keretében Oroszország 2013-ban kíván Hold körüli pályára küldeni egy speciális szputnyikot, amelynek feladata a holdfelszín részletes feltérképezése lesz, többek között a tervezett űrkikötő létesítésére legmegfelelőbb helyszín kiválasztása céljából is.

AJÁNLOTT LINK:

Információk az orosz Hold-programról

Ajánlott videó

Olvasói sztorik