Tudomány

Orosz űrkikötő lesz a Holdon

24.hu
24.hu

2010. 10. 18. 16:15

A kikötőt egy kozmikus "világítótoronnyal" is ellátják, mely megkönnyíti majd a Föld és a Hold között közlekedő automata űrhajók leszállását.
Korábban a témában:

A hírt a Lavocskin Tudományos-Termelési Egyesülés elnöke jelentette be. Az ukrán internetes újság hétfői értesülései szerint már kidolgozás alatt van egy olyan nagy teljesítményű holdjáró, amelynek a holdkőzet gyűjtése lesz a feladata.

A Luna-Reszursz 2 elnevezésű projekt az automata holdjárón kívül egyelőre egy univerzális leszállóállomás, egy visszatérő egység, illetve a begyűjtött holdkőzetek tárolására alkalmas létesítmények telepítését tartalmazza, amelyet az orosz kormányzat 2015-ig kíván megvalósítani.

Viktor Hartov, a Lavocskin Egyesülés elnöke elmondta, hogy a tervezett holdjáró a korábbi automata járműveknél sokkalta nagyobb területet lesz képes bejárni, és egy-egy útja során jelentős mennyiségű talajmintát fog begyűjteni.

A holdbéli űrkikötőt egy kozmikus “világítótoronnyal” is ellátják, amely nagyban megkönnyíti majd a Föld és a Hold között közlekedő automata űrhajók pontos leszállását.

Az említett projekt keretében Oroszország 2013-ban kíván Hold körüli pályára küldeni egy speciális szputnyikot, amelynek feladata a holdfelszín részletes feltérképezése lesz, többek között a tervezett űrkikötő létesítésére legmegfelelőbb helyszín kiválasztása céljából is.

AJÁNLOTT LINK:

Információk az orosz Hold-programról

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Bengaluru, 2018. április 18.
Gyertyás virrasztáson vesz részt egy nő egy csoportos nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett nyolcéves indiai lány emlékére Bengaluruban (korábban Bangalor) 2018. áprlilis 17-én. A nomád törzsben élő lány 2018 januárjában halt erőszakos halált az észak-indiai Dzsammu állam Kathua körzetében. (MTI/EPA/Dzsagadis Nv)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.