Tudomány

Kincskereső kampányt indított a spanyol állam

Spanyolország nem hagyja többé, hogy idegen roncsvadászok kezébe kerüljenek a tengerfenéken nyugvó történelmi örökségei.

A spanoyl állam most saját kincskereső kampányba kezdett, ám egyelőre nem tudni, hogy a hadihajók által őrzött part menti merülő helyeknél értékes hajóroncsokat, vagy csak szemetet rejt a sötétség.

A Spanyolország délnyugati részén fekvő Cádiz városának partjainál két aknakereső hajó és más vízi cirkálók is őrzik azokat az Atlanti-óceánon lévő pontokat, ahol feltehetőleg száz darab hajóroncs pihen a tengerfenéken. A különleges óceánsírra a szeptember nyolcadikán megkezdődött és a tervek szerint két hónapon át tartó kincskereső kampány első szakaszában találtak rá – közölte Angeles Gonzalez-Sinde spanyol kulturális miniszter.

Spanyolország célja, hogy megakadályozza az olyan esetek megismétlődését, mint amikor a floridai Tampában működő Odüsszeusz Tengerkutató Vállalat 2007-ben rátalált egy spanyol gályára és nagyjából 500 millió dollár (98 milliárd forint) értékű ezüstérmét és egyéb műtárgyakat hozott a felszínre. A Nuestra Senora de las Mercedes nevű hajót 1804-ben, Portugália partjaitól délnyugatra süllyesztette el egy brit hadihajó. A spanyol gálya éppen Dél-Amerikából tartott hazafelé, több mint kétszáz utassal a fedélzetén.

Egy amerikai bíróság tavaly azt az ítéletet hozta, hogy a kincsek Spanyolország tulajdonát képezik, ám a vállalat fellebbezett a döntés ellen és azóta sem szolgáltatta vissza a zsákmányt, amely továbbra is az Egyesült Államokban van.

Az eddig megvizsgált 15 területen mindössze egyetlen értékes leletet találtak, amely egy 18. századból származó horgony volt – adta hírül az El Pais nevű spanyol lap. Carme Chacon védelmi miniszter és Gonzalez-Sinde kulturális miniszter a héten úgy nyilatkozott, hogy rendkívül fontosnak tartják a spanyol történelmi múlt örökségeinek megőrzését. “Amiben egyesek zsákmányt látnak, az számunka a történelmünk. Ahol mások aranyat keresnek, ott mi az örökségünket találjuk. Amit sokan kifosztanának, azt mi meg akarjuk védeni” – hangoztatta Chacon.

A kulturális tárca becslései szerint jelenleg több mint 3000 olyan terület van a spanyol part menti vizekben, amelyek többségben hajóroncsok, de emellett repülőgépek, tengeralattjárók és emberi települések maradványait is őrzik. Cádiz városának közelében összesen 800 ilyen roncs pihenhet a tengerfenéken. A kampány során más part menti városokra is kiterjesztik majd a keresést, és a végső cél az országot övező hajósírok teljes térképének elkészítése lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik