Tudomány

Meteorit csapódott be az ókori Egyiptomba

Egy több ezer éve történt meteoritbecsapódás tényét igazolta az olasz-egyiptomi sivatagi expedíció.

Sok ezer évvel ezelőtt egy óránkénti 12 ezer kilométeres sebességgel száguldó ritka vasmeteorit csapódott be a mai egyiptomi sivatagban, a “szudáni” és a “líbiai” határ közelében.

A 10 tonnás hívatlan vendég becsapódásakor óriási tűzgömb és füst keletkezett, a jelenség ezer kilométer távolságra is látható volt. A becsapódás helyén 16 méter mély és 45 méter átmérőjű kráter keletkezett a sziklás talajban.

Az úgynevezett Kamil-krátert még 2008-ban fedezte fel a Google Earth segítségével Vincenzo De Michele, a milánói Természettudományi Múzeum ásványtani szakértője.

A kutató természetes képződményeket keresett, amikor észrevette a kerek becsapódási krátert a monitoron.

Az expedíciót olasz szakemberek szervezték, akiknek több mint egy évükbe tellett, hogy megtervezzék az utazást és beszerezzék a szükséges engedélyeket. A felkészülés közben műholdas felvételeken elemezték a Kamil-régiót.

A negyven tagú olasz-egyiptomi expedíció, amelyet részben az Európai Űrügynökség (ESA) finanszírozott, két héten át vizsgálta a terepet.

Összesen 1000 kilogrammnyi, a meteoritból származó vastörmeléket gyűjtöttek össze, beleértve azt a 83 kilogrammos darabot, amely még a becsapódás előtt levált a meteoritról, s a krátertől 200 méterre feküdt.

A Kamil-kráter a geológusok és asztrofizikusok mellett a régészek érdeklődését is felkeltette. Még mindig nem sikerült megállapítani, hogy pontosan mikor történt a becsapódás. A kráter néhány ezer éve keletkezett, s nem kizárt, hogy a becsapódást az ókori egyiptomiak is észlelték. A becsapódás dátumát a közelben lévő ókori települések leletanyaga segíthet pontosítani.

Az eredményekről az Európai Bolygótudományi Kongresszuson számoltak be Rómában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik