Tudomány

Drasztikusan olvad a Kilimandzsáró jege

Erdőtelepítéssel meg lehetne előzni a Kilimandzsáró jegének pusztulását

A Kilimandzsáró tetején a jég, mintegy 15 százalékot zsugorodott az 1912-es mérés óta. A környezetvédelmi aktivisták ezt a klímaváltozás egyik jelének tartják.

A csúcson a levegő egyre szárazabb lett, így csökkent a havazás, ami miatt kevesebb lett a jég is.

Nicholas Pipin az egyesült királyságbeli Portsmouth egyetem kutatója szerint fontos részét képezi a legújabb felismérés annak a mérésnek, amelyet 2004 szeptembere és 2008 júliusa között folytattak a hegyekben. Óránként mérték a páratartalmat és a hőmérsékletet a hegytetőn.

Azt tapasztalták, hogy 4 év alatt 10 fokot emelkedett a hőmérséklet. Kiderült, hogy napközben csak egyetlen áramlat juttat nedves levegőt felfelé a hegyoldalon.

A fák fontos szerepet játszanak a nedvesség párologtatásában. Ha egyre kevesebb az erdő, szárazabb lesz a levegő a Kilimandzsáró tetején, így tovább olvad a jég is.

Becslések szerint, ha ilyen ütemben folytatódik az olvadás, nem állnak le az erdőirtások és nem telepítenek új fákat a térségbe, 2030-ra teljesen el fog tűnni a jégsapka.

A NASA műholdfelvételein éa háromdimenziós szimulációján jól látszik mennyit olvadt a jég az előző évtizedben, 1993 és 2000 között:

AJÁNLOTT LINK:

Az eredeti tanulmány kivonata a Science Directen (angol nyelven)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik