Tudomány

Komplikáció a Nemzetközi Űrállomáson

Az asztronauták szombaton térnek vissza a Földre, mert az űrhajó nem tudott időben lekapcsolódni a Nemzetközi Űrállomásról (ISS).

Legalább három Föld körüli pályahosszal, vagyis mintegy öt órával későbbre halasztották két orosz és egy amerikai űrhajós visszatérését a Földre, mivel a Szojuz TMA-18 orosz űrhajó nem tudott időben lekapcsolódni a Nemzetközi Űrállomásról – közölte az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) és a Moszkva melletti repülésirányítási központ.

Anatolij Perminov, a Roszkoszmosz orosz űrkutatási ügynökség elnöke péntek reggel közölte: az alapos vizsgálat tisztázta, hogy az űrállomás hermetizálását figyelő berendezés adott téves jelzést, ezért nem engedték el az űrhajót a rögzítő berendezések.

Perminov hangsúlyozta, hogy az űrhajósokat nem fenyegeti semmiféle veszély.Mint mondta, úgy véli, hogy földi segítséggel az űrhajósok megoldják a problémát.

Közben közép-európai idő szerint péntek reggel az űrhajósok, akik már elbúcsúztak kollégáiktól és átszálltak az űrhajóba, visszatértek az állomásra és újrakezdték a felkészülést a visszatérésre.

Az amerikai Tracy Caldwell Dyson, valamint az orosz Alekszandr Szkvorcov és Mihail Kornyijenko helyi idő szerint péntek reggel ért volna földet Kazahsztánban.A leszállóegység azonban nem tudott időben lekapcsolódni az űrállomásról, mert ez utóbbinak az egységet rögzítő kampói nem működtek megfelelően.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik