Tudomány

Napkitörések miatt fújt vészkürtöt egy magyar EP-képviselő

Fel kell készülnie az Európai Uniónak a 2013 környékén várható napkitörésekre, ha el akarja kerülni a tetemes gazdasági károkat.

Mint a Strasbourgban kiadott közleményéből kiderül, a szocialista EP-képviselő beadványában emlékeztetett arra, hogy a tudósok szerint a következő években erősödő naptevékenység számos, nap mint nap használt technológiát veszélyeztethet.

A telekommunikáció, a navigáció, biztonságtechnika, az időjárás-előrejelzés és még számos, a mindennapi biztonságot és kényelmet szolgáló technológia függ egyre nagyobb mértékben az űr-időjárástól – mutatott rá a képviselő.

Amerikai tudósok szerint az alig két éven belül, 2012-14 között várható, századok óta nem látott mértékű napviharok akár a Katrina hurrikánnál hússzor nagyobb gazdasági katasztrófát is okozhatnak.Az izlandi Eyjafjallajökull vulkán is megmutatta idén, hogy a civilizációs vívmányaink mennyire ki vannak téve az időjárás viszontagságainak, hiszen hetekre blokkolta a teljes európai légi forgalmat – áll a közleményben.

Herczog Edit azt kérdezte az “uniós kormánytól”, felkészült-e a veszélyekre, és milyen akcióterve van a hatások csökkentésére és az érintettek tájékoztatására.

A képviselő szerint a hatás jelentős része tompítható, ha az embereket időben felkészítik: például megóvhatják a műholdvevőiket, lekapcsolhatják áramforrásaikat. A képviselő szerint azonnali cselekvésre, a vészforgatókönyvek kidolgozására, és a lakossági tájékoztatórendszer mielőbbi felállítására van szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik