Tudomány

Boncolják a vietnami “unikornist”

Tíz év után először látták a vietnami antilopot, a világ egyik legritkább és legtitokzatosabb emlősét.

A különleges antilopot 1992-ben fedezték föl Laoszban az Annamite hegységben. A vietnami antilop, saola (Pseudorys nghetinhensis) nevet viselő kihalófélben lévő fajról rejtőzkődő életmódja miatt igen keveset lehet tudni.

Idén augusztusban, Bolikhamxay faluban a lakosok befogtak egy példányt. A természetvédelmi hatóság emberei későn érkeztek. Érkezésükkor a hím antilop már legyengült a fogságtól, és később el is pusztult. Az antilopot azonban még életében sikerült lefotózni.

A saolának hosszú fehér szarvak és fehér csíkok díszítik a fejét. Sokak szerint emlékeztet a mítoszok unikornisára, egyszarvújára.

A vietnami antilop az “nemzetközi állatvédelmi hatóság” (IUCN) Vörös Könyvében a különösen veszélyeztetett fajok között található, és valószínűleg csupán néhány tucat vagy néhány száz állat élhet a laoszi és vietnami erdőkben.

Egyetlen saola sincs állatkertben, és egyelőre arról sincs információ, hogy miként bírják a fogságot, így ha az állatok kihalnak az erdőkből, akkor kipusztulnak az egész bolygóról is.

A befogott és elpusztult állatot jelenleg boncolják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik