Tudomány

Tapintani tud a mesterséges bőr

Ezentúl a robotok is tapinthatnak, észlelhetik a felületek közötti különbséget. Az új bőrrel megfoghatnak egy tojást is, anélkül, hogy összetörnék.

A hajlékony félvezető anyagból készült új mesterséges bőr érzékeli a tapintást, ami lehetővé teszi, hogy olyan robotokat alkossanak meg, amelyek fogása akár egy tojás biztonságos tartásához is elegendően finom, miközben elég erős egy serpenyő megtartásához – jelentették be vasárnap amerikai kutatók.

Komoly feladatot jelent a robotikában, hogy a létrehozott eszköz a különböző tárgyak megfogásához és megtartásához szükséges erőt rugalmasan legyen képes megválasztani és alkalmazni. A nyomásérzékeny anyagokat e követelmény teljesítésére tervezik.

Mint Javey közleményében rámutatott, ha olyan háztartási robotot akarunk például, amely leszedi a terítéket, abban is biztosak szeretnénk lenni, hogy közben nem töri el a borospoharakat, de abban is, hogy leejtés nélkül képes megmarkolni egy szokványos serpenyőt.

Az anyaggal végzett tesztek azt mutatták, hogy igen széles tartományban képes érzékelni az erőt a számítógépes billentyűzet használatától egy tárgy megtartásáig.

A kaliforniai Stanford Egyetem kutatói Zhenan Bao vegyészmérnök vezetésével más megközelítést választottak.

Annyira érzékennyé tettek egy anyagot, hogy a rászálló pillangó súlyát is képes érzékelni:

Hogy készül a kétfajta robot-bőr?

Javey csoportja szilícium és germánium ötvözetéből állított elő “nanohuzalokat”.

A fémszálat egy hengeres dob külső felén hozták létre, majd ragadós filmrétegbe forgatták, így hozva létre egyenletes mintázatot a huzalokból. Az ily módon kialakult félvezető filmre egy nyomásérzékeny gumiréteget vittek fel.

Bao csoportjának szenzora egy igen pontosan öntött “szendvics”:

Nagy elaszticitású gumiréteget tettek két elektróda között aprócska piramisok rácsszerkezetébe. Az anyag mikroszerkezetét úgy tervezték meg, hogy bizonyos mennyiségű “légzsebet” foglaljon magába.

Ha levegőt juttatnak be, a gumirészek vissza tudnak ugrani. Amikor ezt az anyagot kinyújtják, a mesterséges bőr az elektromos aktivitásban létrejövő változást észleli, mert az anyagvastagság megváltozását elektromos jellé alakítják.

AJÁNLOTT LINK:

Az eredeti tanulmány kivonata

Ajánlott videó

Olvasói sztorik