Tudomány

A B-vitamin csökkenti a memóriaproblémákat

A nagy dózisban, naponta szedett B-vitaminok felére csökkenthetik a memóriaproblémákkal élő idős embereknél az agyzsugorodás arányát.

Az Oxfordi Egyetem munkatársai szerint két évig tartó klinikai vizsgálatuk az eddigi legnagyobb, amely a B-vitaminok hatását tanulmányozta az enyhe kognitív zavarok esetében, amelyek az Alzheimer-kór, valamint a demencia más formáinak fő kockázati tényezői.

David Smith, a kutatás egyik vezetője hangsúlyozta, hogy az eredmények őket is nagyon meglepték. Reményeik szerint ez az egyszerű és biztonságos kezelés sok embernél megelőzheti az Alzheimer-kór kifejlődését.

A klinikai próbába 168, beteg önkéntest vontak be, akik vagy egy folsavból, B6 és B12 vitaminból álló komplexet kaptak nagy dózisban, vagy placebót. Az agy méretét szkenneléssel vizsgálták a próba elején és végén.

A PLoS One című tudományos folyóiratban megjelent eredmények szerint a vitamint szedő emberek agya évente 0,76 százalékos aránnyal zsugorodott, míg ez az arány 1,08 százaléknak bizonyult azoknál, akik placebót kaptak.

A legnagyobb mértékben azok profitáltak a vitaminszedésből, akik vérében a vizsgálat kezdetekor a legmagasabb – Alzheimer-kórrá hajlamossá tevő – homocisztein szintet mérték: náluk az agyzsugorodás aránya fele volt, mint a placebót kapó önkénteseké.

Miért probléma az időskori enyhe kognitív zavar?

Az enyhe kognitív zavar (MCI) világszerte a 70 év fölötti emberek 16 százalékát érinti, memóriavesztéssel, nyelvi és mentális problémákkal társul.

A mindennapi életben ez még általában nem okoz gondot, ám az emberek mintegy felénél öt éven belül diagnosztizálják a sokkal súlyosabb Alzheimer-kórt vagy a demenciát.

AJÁNLOTT LINK:

Az eredeti tanulmány (angol nyelven)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik