Tudomány

Mesterséges megtermékenyítés és hármas ikrek külföldön

Hármas ikreknek adott életet egy 51 éves belga nő, mégpedig Spanyolországban, mert hazájában már nem kerülhetett volna sor mesterséges megtermékenyítésére.

Mint a sajtójelentésekből kiderül, a nem tipikusan szülőképes korú asszony több okból döntött amellett, hogy “megtermékenyítésturizmusra” adja a fejét. Egyfelől Belgiumban sokáig sikertelenül próbálkoztak nála orvosi kezeléssel, másfelől a helyi törvények csak 45 éves korig teszik lehetővé a művi megtermékenyítést.

Barcelonában ezzel szemben vállalták a – belga lapban idézett szakértő szerint orvosetikailag némiképpen vitatható – feladatot és a hármasikerszülés ezen életkorban jelentősen megnövekedett kockázatait. Az ikrek három petéből jöttek a világra, a sikeresnek bizonyult megtermékenyítésre januárban került sor.

Az asszony, Marianne Dedessulesmoustier egy interjúban azt is elmesélte, hogy ez már a harmadik szülése volt 2006 óta mesterséges megtermékenyítés eredményeként, így van egy ekképpen fogant négyéves és egy kétéves lánya. Előtte is volt már azonban hét gyermeke (közülük a legidősebb 33, a legfiatalabb 13 éves), összesen tehát immár 12 gyermek anyja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik