Tudomány

A Pentagon az űrszemét miatt aggódik

A Föld körül keringő űrszemét komoly veszélyt jelent a tömegkommunikációs csatornákra: lebénulhatnak a telefon-és internethálózatok, a műholdas tévéadások is.

A Pentagon tavasszal készített egy tanulmányt az űrszemét veszélyeiről a 250 milliárd dolláros űriparra; a jelentést nemrég tették közzé.

Jelenleg több százezer, egy centiméternél nagyobb űrszemét kering bolygónk körül, körülbelül a tömegkommunikációs műholdakkal egy magasságban.

Szakértői vélemények szerint a műholdak és az űrszemét ütközése lassan mindennapos eseménnyé válik. Ez azért aggasztó, mert egy nagyobb ütközésben elpusztuló műhold több ezer szétszóródó alkatrésze ugrásszerűen megnöveli az adott területen az űrszemét sűrűségét, és az ütközésveszélyt, ez pedig könnyen láncreakcióhoz vezethet. Nem kizárt, hogy egy ilyen láncreakció megbénítja a műholdas tévéadásokat, telefon- és internethálózatot, a globális helyzetmeghatározó rendszereket vagy az időjárás-előrejzést.

Az űrszemét főként rakétahajtóművek darabjaiból, működésképtelen, gazdátlanul sodródó műholdakból áll, de a nemzetközi űrállomásról véletlenül a világűrbe került alkatrészek, szerszámok is lehetnek köztük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik