Tudomány

Háromezer éves templomot tártak fel

Administrator

2010. 09. 02. 09:38

A Jordániában talált leletek közt istenségek szobrocskái és vallási rituálékhoz használt, kör alakú agyagedények is voltak.

Zijád asz-Szaad, a régiségekkel foglalkozó jordániai hatóság vezetőjének bejelentése szerint a szentély az időszámítás előtti VIII. századból származik, és Mabada mellett, a főváros Ammántól mintegy 32 kilométerre délnyugatra került napvilágra.

A komlexum egy 36 négyzetméteres nagyteremből , valamint két előszobából és egy nyitott udvarból állt. A szentély és leletei – amelyeket mészkőből vagy bazaltból faragtak, agyagból készítettek vagy bronzból öntöttek – az egykori bibliai moábita királyság vallási rituáléinak összetettségét, és az akkori időszak technológiájának, civilizációjának fejlettségi szintjét mutatják.

A moábiták – akiknek királysága a mai Jordánia területén, a Holt-tenger keleti, hegyvidéki partjainál húzódott – közeli rokonságban voltak az izraelitákkal, noha gyakori konfliktusban álltak egymással. A babilóniaiak végül i.e. 582-ben legyőzték a moábitákat.

Az archeológusok mintegy háromszáz korsót, istenségszobrot és istentiszteleteknél használt szentelt edényt is feltártak a lelőhelyen. Ennyi vaskori tárgyat egy helyen igen ritkán fedeznek fel a régészek.

Az ásatások még 2000-ben kezdődtek, ám a leletek jelentős része csak az elmúlt hónapokban került elő. A szerdán kiállított tételek között van például Hadad istenség négylábú állatként ábrázolva. Asz-Szaad szerint a tárgyak azt jelzik, hogy a moábiták több istent imádtak, és templomaikban jól szervezett rituális élet folyt.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Debrecen, 2016. november 23.
Dézsi Ágnes háziorvos influenza elleni védőoltást ad be egy páciensnek Debrecenben 2016. november 23-án. Az idei szezonban a 60 éven felüliek és a rizikócsoportba tartozók védőoltásához 1,3 millió adag térítésmentes influenza elleni oltóanyag áll rendelkezésre.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.