Tudomány

Az Ötzi-krimi folytatódik

Vitatják azt a nemrég közölt elméletet, amely szerint társai szertartásos temetésben részesítették a rézkori jégembert.

Alessandro Vanzetti olasz régész és kutatócsoportja nemrég arra a következtetésre jutott, hogy Ötzi nem ott halt meg, ahol több mint ötezer évvel később rátaláltak mumifikálódott holttestére. Az Antiquity című szakfolyóiratban közzétett tanulmányuk szerint a rézkori ember a völgyben halt meg tavasszal, s társai hónapokkal később, a hóolvadás után vitték fel a mai Tisenjoch gleccserre és ott eltemették.

A múmia kiállítási helyének, a dél-tiroli Bolzano múzeumának a szakemberei több ponton is vitatják ezt az elméletet. Ellene szól szerintük, hogy ilyen hegyi temetésre egy példa sem ismert a rézkori alpesi településekről, a temetkezési helyek a lakóhelyek közelében voltak.

Tévesnek tartják Vanzettiéknek az a feltevését is, miszerint Ötzi társai hónapokon át hűvös helyen tárolták a holttestet. Ebben az esetben jobban oszlásnak indult volna a tetem és a rovarok is kárt tettek volna benne. Az, hogy a test egyedülállóan jó állapotban maradt meg, a hó- és jégtakarónak köszönhető.

A döntő érvnek azt látják a dél-tiroli kutatók, hogy a bal kar helyzete annak a pozíciónak felel meg, ahogy a sebesülést követően a földre esett Ötzi, és a nyílvessző okozta sérülésből a vér is pontosan ennek megfelelő szögben ömlött ki.

Vanzettiék szerint a holttest szállítására utal az is, hogy különféle évszakokból származó pollent találtak a múmián. Ez azzal is magyarázható, hogy a az egymást követő hóolvadásokkor a különféle pollenek összekeveredtek,

A holttest átmeneti tárolása a hóolvadás utáni eltemetésig Tirolban a középkorban és az azt követő évszázadokban is szokás volt – szól Vanzetti és csoportja egy másik érve. Ez valóban így volt, de csak a középkortól kezdve.

MI TÖRTÉNT ÖTZIVEL?

Ötzi azóta is foglalkoztatja a tudósokat, hogy 1991-ben egy házaspár véletlenül rátalált az olasz Alpok Ötz-völgyi részében.

Előbb százévesnek, majd középkorinak vélték a leletet, míg végül kiderült, hogy az időszámítás kezdete előtt háromezer évvel élt.

Halálának körülményeiről is különféle feltevések születtek. 2007-ben, amikor megtalálták a vállában a nyílhegyet, svájci kutatók úgy vélték, hogy Ötzi elvérzett.

Később más régészek arra a következtetésre jutottak, hogy a nyíl nem ölte meg, csak azután terítette le egy szemből kapott ütés.

Ajánlott videó

Az operatív törzs pénteki tájékoztatóján az is elhangzott, hogy sem az iskolákban, sem az óvodákban nem lesz gyermekfelügyelet, amíg be kell zárniuk. Müller Cecília drasztikus emelkedésről és rémisztő adatokról beszélt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.