Tudomány

Diana hercegnő halála (1997)

Párizs, augusztus 31. – Ezen a napon szenvedett halálos közúti balesetet a világszerte nagy népszerűségnek örvendő Diana hercegnő.

A sors fintora, hogy az Időgép rovatunkban négy napon belül írtunk Michael Jackson, Teréz anya és Diana hercegnő életéről. Hogy mi a közös bennük? Nemcsak az, hogy találkoztak egymással, hanem az, hogy életpályájuk és munkásságuk hatalmas hatással volt az emberiség egészére.

Károly brit trónörökös első felesége Diana Frances Spencer néven született 1961. július 1-jén. Norfolk grófságban jött a világra egy arisztokrata család negyedik gyermekeként (összesen öten voltak testvérek, közülük John sincs már az élők sorában). Keresztapja John Floyd, a Christie’s aukciósház elnöke volt.

Szülei elváltak, ő anyjával és öccsével Londonba költözött, de apja pert indított, és mivel társadalmi rangja ezt diktálta, neki ítélték a gyerekeket. Ráadásul, mikor apai nagyapja meghalt, apja gróf lett, így onnantól a Lady Diana Spencer nevet viselte.

Diana anyai részről ír, skót, angol és amerikai ősökkel rendelkezik, míg apai részről II. Károly leszármazottja négy törvénytelen fiún keresztül. Felmenői között van Stuart Mária és Boleyn Anna királynő nővére, Mary is. A família kapcsolatban állt a királyi családdal, Diana anyai nagyanyja Erzsébet anyakirálynő (II. Erzsébet édesanyja) udvarhölgye és barátnője volt sokáig. Diana távoli rokonságához tartozik Audrey Hepburn, Humphrey Bogart és II. Albert monacói herceg is.

Dianáról négy percben

Nem tanult túl jól, gyakorta váltotta iskoláit, még Svájcban is járt iskolába 16 éves kora után. Ekkoriban találkozott először Károllyal, aki akkor testvérével, Lady Sarah-val találkozgatott. Nem élt túl arisztokrata életet, jól úszott, mellesleg balett-táncosnő akart lenni, de ehhez alacsony volt.

18. születésnapjára új lakást kapott Londonban, Kensington negyedben, 1981-ig ott élt három lakótársával. Tánciskolában és alkalmi lehetőségek mentén oktatott, de tanult a Cordon Bleu diplomáért is, igaz, nem szeretett főzni.

Örök kérdés, hogy vajon a szerelem vagy a szokásjog miatt házasodott össze Károly herceggel, akit akkor már egy ideje „nyaggattak” a Buckingham Palotában. Az 1707-es trónutódlási törvény kimondja, hogy csak protestáns, hajadon és arisztokrata származású lehet a „jelölt”. Diana ilyen volt, eljegyzésük 1981. feburár 24-én volt, míg a házasság napja 1981. július 29-én, a Szent Pál Katedrálisban. Az esküvőt a televízió is közvetítette, közel egymilliárdan látták a világon.

Diana egycsapásra híres lett, és szimpatikus megnyilvánulásai, szépsége és természetessége, szociális, jótékonysági tevékenysége sokak szemében váltott ki az átlagosnál nagyobb szimpátiát. A királyi család nem is mindig kedvelte ezt a természetességet, és azt, hogy a protokollt akaratlanul is megsértette alkalmanként.

Diana találkozik Michael Jacksonnal

A házasságuk nem volt viharoktól mentes, Károly Camilla Parker Boyles-szal (vele azóta össze is házasodott), míg Diana kezdetben lovasoktatójával, James Hewittal folytatott viszonyt. 1992. szeptember 9-én szétköltöztek, Diana pedig 1993. december 3-án bejelentette visszavonulását a nyilvánosságtól. Ez nem jelentette azt, hogy nem jelent meg jótékonysági rendezvényeken, és ne fogadott volna el különböző meghívásokat. A válást 1996-ban mondták ki.

Házasságukból két gyermek született, William (Vilmos) és Harry, akik igen nagy népszerűségnek örvendenek a világ számos pontján.

Halála és annak körülményei

Diana életének utolsó éveit Dodi al-Fayeddel folytatott kapcsolata határozta meg, tragikus értelemben is. A milliárdos egyiptomi üzletember, a Harrods áruház (korábbi), a Fulham labdarúgócsapata és a párizsi Ritz Hotel tulajdonosa, Mohammed Al-Fayed fiának teljes neve Emad El-Din Mohamed Abdel Moneim Fayed, valójában filmproducerként dolgozott.

A tragikus este előtt kilenc napot töltöttek el az olasz és a francia riviérán. Útban London felé álltak meg Párizsban. A baleset 1997. augusztus 31-én történt a párizsi Pont de l’Alma (Alma-rakpart) alagútban. Sem Diana, sem Dodi nem viselt biztonsági övet, ráadásul a limuzin sofőrje, Henri Paul alkoholt fogyasztott.

Az autót paparazzi fotósok üldözték. A tragédia után megindultak a találgatások egy esetleges gyilkosság említésével – Mohammed Al-Fayed a mai napig kitart emellett. Egyesek odáig mennek, hogy a baleset mögött az angol titikosszolgálat állt, amely meg akarta akadályozni, hogy a leendő király (Vilmos) anyja feleségül menjen egy muzulmán férfihez.

A baleset helyszínéről és körülményeiről kegyeleti jogokat sértő képek is nyilvánosságra kerültek, melyek ellen még Tony Blair miniszterelnök is felemelte hangját: “Úgy vélem, mindenki ízléstelennek tartja olyan képek bemutatását, amelyek mély fájdalmat okoznak a családnak.”

A baleset körülményeire több vizsgálat is indult, a sokadik 2008 áprilisának elején zárult le. A londoni felsőbíróság esküdtszéke gondatlanságból elkövetett emberölésnek minősítette a tragédiát, ellentmondva a francia és a brit vizsgálatoknak. Az esküdtek a sofőrt és a kocsit üldöző fotósokat tették felelőssé.

Képek Diana temetéséről

A királynő

A királynő (The Queen) című film egy 2006-os Oscar és Golden Globe-díjas filmdráma Stephen Frears rendezésében. Főszereplője Helen Mirren, aki alakításával elnyerte a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjat.

A valós történéseket tökéletes precizitással bemutató film bepillantást nyújt a II. Erzsébet királynő és Tony Blair miniszterelnök közti politikai és személyes viszonyba, amely Diana halála után jellemezte őket.

Tony Blair Diana halála után beszédet mond, a nőt a „nép hercegnőjének” említi. A királyi család a tragédia napján éppen a vakációját töltötte a királynő skót rezidenciáján – és meglepődve fogadták Blair szavait, aki azelőtt nem sokkal lett 18 év után Anglia első munkáspárti miniszterelnöke.

A királynő először úgy gondolja, mivel Diana elvált fiától, Wales hercegétől, már nem tartozik a királyi családhoz, a temetés a Spencer család személyes ügye. Később beleegyezik abba, hogy Károly a repülőgépével Párizsba utazzon, és hazahozza Diana holttestét Britanniába.

A remek film ajánlója

Ezzel együtt a királyi család semmilyen gesztust nem gyakorol, nem tudják eldönteni, mi lenne a helyes. Blair folyamatosan kéri a családot, hogy tájékoztassa a nyilvánosságot, és fejezze ki részvétét, valamint emelje félárbocra a nemzeti lobogót a Buckingham-palotán, sőt, a temetés a Westminster-apátságban legyen.

Fülöp herceg és az anyakirálynő hallani sem akar Tony Blair ötleteiről, és eleinte II. Erzsébet sem. Később – főképp a sajtó írásai után – rájön, az emberek értékrendjei megváltoztak. Hazatér Londonba, végigsétál a palota előtti virágcsokrok mellett, majd élő televíziós beszédet mond Diana életéről.

AJÁNLOTT LINK:

Minden Diana hercegnőről

Ajánlott videó

Olvasói sztorik