Tudomány

Megszületik Michael Jackson (1958)

Gary, augusztus 29. – A Pop Királya, a világ legismertebb embere ezen a napon látta meg a napvilágot az Indiana állambeli Gary városában a család hetedik gyermekeként.

Michael Jackson hetedik gyerekként született a kilencgyermekes családba. Testvérei Rebbie, Jackie, Tito, Jarmaine, La Toya, Marlon, Randy és Janet. Kevesen tudják, de Jacksont a Jehova tanúi szellemében nevelte fel édesanyja.

Édesapja Joseph döntötte el, hogy zenei pályára küldi a gyerekeket, de azt is elhatározta, hogy keményen fogja őket. Állítólag a gyerekek többször elcsenték gitárját. Ez brutalitásba és erőszakba torkollott. Terrorizálta a testvéreket kezdetektől fogva. Több interjúban ismerték be a felek, hogy gyakran verte, álmukból felkeltette a zenei tökéletességre nevelt testvéreket. Sokak szexuális zaklatásról is beszélnek, Michaelt hatalmas traumák érték gyermekkora alatt, amelyet többen felnőtt kori megkérdőjelezhető döntései alapjának tekintenek.

Jackie, Marlon, Tito, Jarmine és Michael alkotta a Jackson 5 nevű bandát, mely 1966-tól kezdte sikertörténetét. Michael szólólemezeket is készített, a többi közt a Ben című dallal. Később The Jacksons lett a nevük, 1984-ig adtak ki lemezeket, amelyeken Michael lett a dalszövegíró.

Ben – 1972:

1979-ben eltörte az orrát, és plasztikai műtétnek vetette alá magát, ez volt első operációja, amely nem sikerült a legtökéletesebben. Ebben az évben jelent meg az Off the wall című lemeze, amelyben közreműködött Paul McCartney és Stevie Wonder is. Ez volt az első lemez, amelyen négy amerikai top 10-es dal szerepelt. Világszerte 20 milliót adtak el belőle. Már 1980-ban Grammy-díjas lett, később még többször elnyerte a rangos elismerést.

Thriller és a sérülés

Minden idők legsikeresebb albuma az 1982-ben kiadott Thriller. Kilenc dalt tartalmazott. A világon 110 milliót adtak el belőle, az USA-ban 29 milliót, számos toplistán döntött rekordot. A Billie Jean és a Beat it azóta is a legnépszerűbb slágerek egyike az egész világon. A sikerekhez az is hozzájárult, hogy 1983-ban a Billie Jean előadása közben először mutatta be a sajátos táncot, a moonwalk-ot – igaz, korántsem utoljára. Kultuszt teremtett, az album meg 8 Grammyt nyert.

1984-ben egy Pepsi reklámforgatáson megégett a haja és a bőre, újabb plasztikai műtét következett. A Pepsi peren kívül megegyezett vele, és másfél millió dollárt juttatott egy égési sérülésekre specializálódó kórháznak, ahol őt kezelték. Ez az eset nemcsak fizikailag, hanem lelkileg is megviselte.

Thriller Bukarestben:

1985-ben Michael Jackson Lionel Richie-vel megírta a We Are The World című dalt, melyben több mint negyven világsztár vett részt. Céljuk az volt, hogy segítsék az afrikai éhezőket. A projekt során 30 millió dollárt gyűjtött össze. Ebben az évben felvásárolta 251 Beatles dal szerzői jogát az ATV zeneműkiadó megvásárlásával.
Dolgozott együtt Paul McCartneyval, Diana Ross-szal, Francis Ford Coppolával, George Lucas-szal, Steven Spielberggel.

A Bad és Neverland

1987-ben jelent meg, a címadó dalhoz készült klipet Martin Scorsese rendezte. A dalokat apránként csöpögtették, mindegyik hatalmas sláger lett. A The Way You Make Me Feel, a Man In The Mirror, az Another Part Of Me, a Dirty Diana, a Smooth Criminal, a Leave Me Alone és a Liberian Girl. A világ addigi legnagyobb bevételt hozó koncertturnéját produkálta.

Michael Jackson ekkor már Neverland nevű birtokán élt, némileg elzárkózva, ráadásul vitiligo nevű betegséggel küzdött, emiatt egyre fehérebb lett a bőre. Egyszerre szerették és gyűlölték furcsaságai miatt. 1 milliárd dolláros szerződést kötött a Sony Music Entertainmenttel, és a Dangerous albummal ismét aratott, különösen a Black or White című dallal 1991-ben.

1993 februárjában másfél órás interjút adott otthonában Oprah Winfrey-nek, azután és előtte sem nyilatkozott ilyen hosszan. Nyíltan beszélt gyermekkoráról, kapcsolatairól, bőrbetegségéről és plasztikai műtéteiről. Kifejtette véleményét családról, show-bizniszről és sikerről egyaránt.

1993-ban aztán kirobbant az első gyermekmolesztálási ügy. Egy 13 éves fiú, Jordan Chandler szülei azzal vádolták meg a szupersztárt, hogy szexuálisan több alkalommal is zaklatta gyermeküket. Végül peren kívül megegyeztek, de a sajtó kicsinálta Jacksont.

Say, say, say Paul McCartneyval:

Klipforgatás Budapesten

1994. május 26-án Michael váratlanul feleségül vette Elvis Presley lányát, Lisa-Marie Presley-t. Ő is elkísérte Budapestre, ahol a History című albumhoz készítettek klipet a Lánchíd, a Budai Vár és a Hősök tere felforgatásával.

Az Earth Song, a They don’t care about us, a You are not alone és a Stranger in Moscow voltak az album legnagyobb slágerei. 18 milliót adtak el belőle, az 1997-es Blood on the dancefloorból pedig 7 milliót.

Lisa-Marie-től egyébként egy év után elvált és feleségül vette korábbi ápolónőjét, Debbie Rowe-t, aki két gyermekkel ajándékozta meg őt. Prince 1997 februárjában, míg Paris 1998 márciusában született meg. Debbie-vel néhány év után elváltak, a gyerekek pedig közös megegyezés alapján apjuknál maradtak.

A 2000-es évek

Ezek az évek egészségügyi állapotáról, adósságairól, külsejéről szóltak a sajtóban. Két és fél évig tartottak a 2001. október 30-án megjelent Invincible című album munkálatai, de ez a tény senkit sem érdekelt. A Sonyval folytatott háború azonban a PR rovására ment, de így is 8 millió adtak el a lemezből. A Madison Square Gardenben hangulatos koncertet adott, majd jótékonysági dalt vett fel két nyelven is a szeptember 11-i katasztrófa tárgyában. A Sony nem adta ki a lemezt.

Martin Bashir domuntumfilmet készített Jacksonról, amely nem sikerült jól, sőt. Jackson bemutatott benne egy rákos kisfiút, Gavint, aki az ő támogatásának hála gyógyult meg. Ez a fiú is alátámasztotta a filmben azt a tényt, hogy bár aludtak gyerekek Michael szobájában, az énekes olyankor a földön aludt, szexuális zaklatásról pedig nem volt szó.

A film hatására két gyermekvédő szervezet és a rendőrség nyomozni kezdtek, de egyik kihallgatott család sem volt az énekes ellen. Novemberben letartóztatták, de 3 millió dollár óvadk ellenében kiengedték. Végül mégis Gavin családja akasztotta nyakába az új pert.

A másfél éves tárgyalás során kiderült, hogy a család már korábban is élt kitalációval gyermekmolesztálás tárgyában, a bíró pedig együttműködött velük. Az ügyvéd bizonyította, hogy a vádak ellentmondásosak és nevetségesek voltak, ráadásul a gyerekek egy emberként álltak ki Jackson mellett. 2005 júniusában mentették fel, a média csalódott, az énekes pedig gyermekeivel Bahreinbe költözött. Egy évig élt ott, később Las Vegasban és otthonában dolgozott a következő lemezén.

This is it – 2009

2009. március 5-én Michael Jackson sajtótájékoztatót tartott Londonban, ahol bejelentette, hogy 10 koncert erejéig visszatér. A turnénak a londoni O2 aréna ad otthont, a címe pedig This Is It (Ennyi) lesz. A koncert szervezője az AEG Entertainment 50-re növelte a fellépések számát, s minden idők leglátványosabb show-ját ígérték. Los Angelesben kezdett el próbálni.

Június 25-én alig három héttel a nagy visszatérés előtt Los Angelesben bérelt házában rosszul lett. Elsőként háziorvosa, majd később a Ronald Regan Medical Center orvosai próbálták újraéleszteni az addigra kómába került világsztárt, ám életét már nem tudták megmenteni. Halálát szívleállás okozta. Testében rengeteg gyógyszert találtak, de, hogy háziorvosa túladagolta-e, sosem tudjuk meg.

A CNN emlékező riportja:

Nyilvános búcsúztatását július 7-én rendezték a próbák helyéül szolgáló Staples Centerben. 17 500 rajongó sorsolás útján jutott be a szertartásra, melyen a Jackson család tagjain kívül olyan hírességek léptek színpadra, mint Stevie Wonder, Lionel Richie, Mariah Carey, Brooke Shields. Egyes felmérések szerint a TV képernyők előtt több mint egymilliárd ember nézte végig a ceremóniát.

Minden idők legnagyobb előadóművésze haláláig 750 millió lemezt adott el.

AJÁNLOTT LINKEK:

Jackson gyűjtőportál
Életrajz
Választható nyelvű hivatalos oldal

Ajánlott videó

Olvasói sztorik