Tudomány

Egérvírus okozná a krónikus fáradtságot?

Egy egereknél előforduló víruscsaládot fedeztek fel amerikai kutatók krónikus fáradtság szindrómával élő embereknél.

Egy egereknél előforduló víruscsaládot fedeztek fel amerikai kutatók krónikus fáradtság szindrómával élő embereknél, ami újabb kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy vírusfertőzés okozhatja-e a titokzatos és összetett kórképet.

Mint Harvey Alter vezető szerző, az Egyesült Államok Országos Egészségügyi Intézeteinek (NIH) munkatársa hangsúlyozta, a hétfőn közzétett tanulmány nem bizonyítja, hogy e vírusok bármelyikének jelenléte az emberben ártalmat okozna.

Megerősíti azonban azt a korábbi gyanút, hogy vírusfertőzés állhat a krónikus fáradtság szindróma hátterében. A valódi összefüggés feltárására már folynak amerikai kormányzati kutatások.

Az úgynevezett egérleukémia-vírust – amely rákot okoz az egereknél – a tesztelt krónikus fáradtsággal élő emberek 86 százalékának vérmintájában találták meg, míg az egészséges véradók kevesebb mint 7 százalékánál mutatták ki a NIH és az amerikai élelmiszer- és gyógyszerhatóság (FDA) kutatói. Az előbbi csoportba 37 páciens, míg az utóbbiba 44 véradó tartozott a vizsgálatban.

KORÁBBI KUTATÁSOK

Egy korábbi, 2009 őszén közzétett tanulmányban nevadai kutatók jelentették be, hogy az XMRV jelű egérleukémia-vírust találták meg 101 krónikus fáradtsággal élő páciens kétharmadának vérében.

Későbbi kutatások azonban az XMRV és a szindróma közti kapcsolatot nem erősítették meg. A krónikus fáradtsággal már több vírust összefüggésbe hoztak az elmúlt években, ám a mintegy 1 millió amerikait érintő titokzatos kórkép okára eddig nem találtak magyarázatot.

A krónikus fáradtság szindróma hosszan, legalább hat hónapig fennálló súlyos fáradtságot jelent, amely korlátozza napi tevékenységében, életvitelében a pácienst.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik