Tudomány

Szaporodnak az olajjal szennyezett teknősök

Több mint ezer olajjal szennyezett teknőst találtak amerikai vadvédelmi illetékesek az elmúlt hetekben a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa nyomán.

Április 20-án robbant fel a Deepwater Horizon olajplatform, és három hónapon keresztül ömlött az olaj az öböl vizébe. Amerikai vadvédelmi illetékesek figyelemmel kísérték a szennyezés miatt megmentett teknősök létszámát. Az állatok száma különösen július vége óta nőtt meg.

Július 27-től augusztus 8-ig az olajjal szennyezett tengeri teknősök száma megduplázódott.

A Mexikói-öböl még messze van attól, hogy tisztának nevezhessük és még mindig veszélyt jelent a tengeri teknősökre.

A vadvédelmi illetékesek 208 teknősfészket telepítettek át a Mexikói-öböl északi részéről a NASA John. F. Kennedy Űrközpontjába a floridai Cape Canaveralban.

Több mint 4000 fiókát engedtek el Közép-Florida keleti strandjain.

Az áttelepített teknősfiókák nagy része ál-cserepesteknős, amelyek fészekrakáshoz egy általános területre szoktak visszatérni és nem egy bizonyos tengeri partszakaszra.

Teknősök az Egyesült Államokban

Florida az Egyesült Államokban lévő összes teknősfészkek 90 százalékának ad otthont. Tavaly Floridában több mint 50 ezer ál-cserepesteknős fészek volt és egy fészek akár 120 tojást is tartalmazhatott. Ezer tengeri teknős közül csak egy éri meg a felnőttkort.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik