Tudomány

Meggyilkolják Roman Polanski feleségét (1969)

Los Angeles, augusztus 9. - Brutálisan meggyilkolják Sharon Tate színésznő-fotómodellt négy további áldozattal együtt.

Augusztus 8-án este Charles Manson utasítja négy követőjét – Charles Watsont, Susan Atkinst, Linda Kasabiant és Patricia Krenwinkelt, – hogy hajtsanak Terry Melcher zenész-producer egykori házához, és pusztítsanak el mindenkit, akit ott találnak olyan kegyetlenséggel, ahogy csak tudnak.

A férfi és a három nő éjfél körül ért a házhoz, amit ekkoriban Roman Polanski filmrendező és nyolc és fél hónapos várandós felesége, Sharon Tate béreltek. Amint bemásztak a kertbe, egy távozó autó fényszórói bukkantak fel. Watson megállította a járművet, majd habozás nélkül lelőtte a benne ülő 18 éves Steven Parentet, aki mellékállásban ügynökként dolgozott, és ismerősének, a birtok gondnokának akart épp aznap este egy rádiós órát eladni.

Miután betörtek a házba, a támadók összeterelték a négy személyt, akit ott találtak: Sharon Tate-et, Tate barátját és volt szeretőjét Jay Sebringet – aki Sharon férjével is baráti viszonyban volt – Wojciech Frykowskit, Polanski barátját és Abigail Folgert, Frykowski barátnőjét. Roman Polanski épp Londonban tartózkodott és egy tervezett filmje előkészületein dolgozott.

Sharon Tate és Roman Polanski a Vámpírok bálja című horror-komédiában (1967). A filmet Polanski rendezte, ő játszotta a férfi főszerepet és a forgatás alatt szövődött románc a Sarah-t alakító Sharon Tate és a rendező között.

Frykowski kérdésére, mellyel a betörők kilétét firtatta, Watson így válaszolt: „Én vagyok az ördög, és ördögi munkát fogok végezni”. Sebring megpróbálta védeni Tate-et, őt és a másik férfit Frykowskit dulakodás közben több lövéssel és késszúrással gyilkolták meg. Sharont és Abigailt több tucat késszúrással mészárolták le, és távozóban a gyilkosok Tate vérével „Pig” (disznó) feliratot mázoltak a bejárati ajtóra.

Manson és a Beatles – Helter Skelter

Charles Manson 1967 márciusában szabadul a börtönből. Nem először: 32 éves és életének ekkor már több mint a felét javító- és fegyintézetekben töltötte – lopás, rablás, erőszak és prostituáltak futtatása sorakoznak a bűnlajstromán.

San Franciscoba költözik, ahol hippi-mozgalom épp csúcspontjára ér (Summer of Love). Guruként, szellemi vezetőként lép fel, és sikerül is maga köré gyűjteni néhány követőt, többségükben nőket. Velük kommunában él, amit maguk között a „Családként” emlegetnek. A fanatikus rajongók mellett több jómódú ismerőst is szerez, elsősorban a szórakoztatóiparból. Többek között a Beach Boys tagját Dennis Wilsont is magával ragadja személyisége. Az ő házában hónapokat tölt el Manson többedmagával. A vendéglátás Wilsonnak közel 100 000 dollárjába kerül, mely összeg jelentős része a kommuna tagjainak kezelésére megy el, mivel közülük többen is gonorreától (kankó) szenvednek.

Manson zavaros tanításainak középpontjában egy apokaliptikus pusztítást hozó faji háború, a „Helter Skelter” áll. A feketék és fehérek között dúló háború a fehérek szinte teljes kipusztulásával ér véget. A fehér népességnek csak néhány kiválasztott tagja, egészen pontosan Manson és követői élik túl a világégést, ők viszont uralkodni fognak a Föld immár fekete lakosságán. A háborút Manson szerint a „Családnak” kell kirobbantani, úgy, hogy példát mutatnak a majdani háborúzó feleknek. A Tate-gyilkosságok és egy hasonló ámokfutást ilyen példát mutató ördögi tettnek szánták Mansonék, melytől azt remélték, hogy egymás ellen uszítja a fehéreket és feketéket.

A Helter Skelter c. szám a Beatles kilencedik, a „Fehér albumként” ismert (dupla) nagylemezén jelent meg 1968 novemberében.

A „helter skelter” a brit angolban kettős jelentéssel bír: zűrzavart, felfordulást is jelent, másrészt a hullámvasutakat nevezik így. A Beatles 1968-as lemezén megjelent durva hangzású, ősmetálnak is tekintett „Helter Skelter” című számot Manson égi jelnek értelmezte, mely szerinte kódoltan a küszöbön álló háborúról szól, és egyenesen neki és követőinek íródott.

A Helter Skelter a U2 előadásában. Bono, a U2 énekes frontembere így konferálja fel a számot ezen az 1987-es koncerten: „This song Charles Manson stole from The Beatles…we’re stealing it back” / „Ez a szám, amit Charles Manson a Beatlestől ellopott…mi most visszalopjuk”.

AJÁNLOTT LINKEK:

A nő, aki Polanskit örökre megfogta (Origo)
Charles Manson élete (Wikipedia)
Sharon Tate (Wikipedia)
Börtönben várhatja a halált Polanski feleségének gyilkosa (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik