Tudomány

Javítják az űrállomást

Megkezdte a két amerikai asztronauta a Nemzetközi Űrállomás egyik sérült hűtőrendszerének kicserélését.

A két amerikai asztronautája, Doug Wheelock és Tracy Caldwell szombaton lépett ki a világűrbe, hogy megkezdje az űrállomás egyik sérült hűtőrendszerének kicserélését. A művelet annyira bonyolult, hogy a szombati űrsétát hétórásra tervezik, s még legalább egyszer el kell hagyniuk az űrállomást, várhatóan szerdán.

Az ISS-nek két hűtőrendszere van, amelyek feladata megakadályozni az elektronika túlhevülését. Az egyik rendszer a múlt szombaton meghibásodott. Azóta elővigyázatosságból az űrhajósok kikapcsolták az ISS egyes berendezéseit.

A hattagú űrhajóscsapat azonban egyszer sem volt veszélyben, az összes fontos berendezés kifogástalanul működött – hangsúlyozta az amerikai űrhivatal (NASA). Kritikussá akkor válna a helyzet, ha a másik rendszer is meghibásodna, még mielőtt az egyiket sikerül megjavítani.

Az űrsétát eredetileg péntekre tervezték, azonban a NASA egy nappal elhalasztotta azt, hogy több időt adjon az űrhajósoknak a felkészülésre. A javítás azért is olyan bonyolult művelet, mert egy 350 kilogrammos alkatrészt kell kicserélni. Ez utóbbit éppen erre a célra az űrállomástól tíz méterre tárolják. A hűtőrendszert mintegy 100 ezer óra működés után kell kicserélni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik