Tudomány

Klímakonferencia – középpontban a megújuló energia

Középpontban: a klímaváltozással kapcsolatos technológiai innovációk. A 3. klíma-világkonferencián Pekingben, Magyarország volt az egyik vendég.

A 3. klíma világkonferencián Pekingben a Maldív-szigetek mellett Magyarország volt a másik kiemelt vendégország, s az esemény során a magyar-maldív tudományos együttműködés lehetősége is felmerült. A fórumhoz kapcsolódó panelmegbeszéléseken megvitatták a megújuló energia termelésének, tárolásának és kutatásának kérdéseit.

Kínában új eszközökkel kísérleteznek

Kínában 2,5 megawatt az a minimális teljesítmény, amivel bármilyen megújuló energiaparkot a hálózathoz lehet csatolni, míg Magyarországon az alsó határ 50 kilowatt, vagyis ötvenszeres a különbség. Új távlatok nyílhatnak a megújuló energia használata előtt, ha sikerrel járnak azok a kínai kísérletek, amelyek eredményeként az elektromos hálózat vezérlése új eszközöket kap.

A magyar plenáris ülésen előadást tartó Steier Józsefet meghívták a Kínai Tudományos Akadémia Megújuló Energiák Intézetébe (IEE CAS), valamint a Kínai Energiakutató Intézetbe is.

Utóbbiban működés közben látta az első kínai gyártású vanádium redox (VRB) akkumulátort, amely véleménye szerint a világ jelenleg legfejlettebb áramtároló rendszere.

A VRB működési elve

Az eredetileg kanadai fejlesztést és a hozzá tartozó világszabadalmakat a kínaiak megvásárolták, elhozták Kínába, és további fejlesztésekkel, szabadalmakkal támasztották meg azt.

“A VRB lokálisan telepíthető, s a végpontokon van fontos szerepe a kiszabályozásban” – jegyezte meg a magyar energetikai szakember, azzal, hogy a kínai termék lényegében elérkezett a gyakorlati, hálózati teszt szakaszába és vélhetően egy-két éven belül használhatóvá válik. Akkor 65-75 százalék közötti hatékonysággal lesz képes visszaadni a betárolt energiát.

Magyar segítség a Maldív-szigeteknek

A több mint ötszáz résztvevővel megrendezett konferencia vendége volt Mohamed Aslam, a Maldív-szigetek minisztere, akihez hazájában a lakásépítés, a közlekedés és a környezetvédelem is tartozik. Elhangzott: a tizenkilenc szigetcsoportból álló indiai-óceáni állam kíván az első “carbon-neutral”, vagyis szén-dioxid-semleges állam lenni. Egyik megoldásra váró gondjuk a nagy környezetszennyezést előidéző közlekedés, a hajóforgalom.

Steier József felajánlotta szervezetének együttműködését a kérdés kutatásában és tanácsadásban, a közlekedés mellett a szél- és napenergia tárolásának megoldásában, továbbá az energiafelhasználás hatékonyságának növelésében is. Mohamed Aslam készséget mutatott arra, hogy Steier József meghívására eljön az ELTE 2011. februári magyarországi rendezvényére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik