Tudomány

Klímakonferencia – középpontban a megújuló energia

Középpontban: a klímaváltozással kapcsolatos technológiai innovációk. A 3. klíma-világkonferencián Pekingben, Magyarország volt az egyik vendég.

A 3. klíma világkonferencián Pekingben a Maldív-szigetek mellett Magyarország volt a másik kiemelt vendégország, s az esemény során a magyar-maldív tudományos együttműködés lehetősége is felmerült. A fórumhoz kapcsolódó panelmegbeszéléseken megvitatták a megújuló energia termelésének, tárolásának és kutatásának kérdéseit.

Kínában új eszközökkel kísérleteznek

Kínában 2,5 megawatt az a minimális teljesítmény, amivel bármilyen megújuló energiaparkot a hálózathoz lehet csatolni, míg Magyarországon az alsó határ 50 kilowatt, vagyis ötvenszeres a különbség. Új távlatok nyílhatnak a megújuló energia használata előtt, ha sikerrel járnak azok a kínai kísérletek, amelyek eredményeként az elektromos hálózat vezérlése új eszközöket kap.

A magyar plenáris ülésen előadást tartó Steier Józsefet meghívták a Kínai Tudományos Akadémia Megújuló Energiák Intézetébe (IEE CAS), valamint a Kínai Energiakutató Intézetbe is.

Utóbbiban működés közben látta az első kínai gyártású vanádium redox (VRB) akkumulátort, amely véleménye szerint a világ jelenleg legfejlettebb áramtároló rendszere.

A VRB működési elve

Az eredetileg kanadai fejlesztést és a hozzá tartozó világszabadalmakat a kínaiak megvásárolták, elhozták Kínába, és további fejlesztésekkel, szabadalmakkal támasztották meg azt.

“A VRB lokálisan telepíthető, s a végpontokon van fontos szerepe a kiszabályozásban” – jegyezte meg a magyar energetikai szakember, azzal, hogy a kínai termék lényegében elérkezett a gyakorlati, hálózati teszt szakaszába és vélhetően egy-két éven belül használhatóvá válik. Akkor 65-75 százalék közötti hatékonysággal lesz képes visszaadni a betárolt energiát.

Magyar segítség a Maldív-szigeteknek

A több mint ötszáz résztvevővel megrendezett konferencia vendége volt Mohamed Aslam, a Maldív-szigetek minisztere, akihez hazájában a lakásépítés, a közlekedés és a környezetvédelem is tartozik. Elhangzott: a tizenkilenc szigetcsoportból álló indiai-óceáni állam kíván az első “carbon-neutral”, vagyis szén-dioxid-semleges állam lenni. Egyik megoldásra váró gondjuk a nagy környezetszennyezést előidéző közlekedés, a hajóforgalom.

Steier József felajánlotta szervezetének együttműködését a kérdés kutatásában és tanácsadásban, a közlekedés mellett a szél- és napenergia tárolásának megoldásában, továbbá az energiafelhasználás hatékonyságának növelésében is. Mohamed Aslam készséget mutatott arra, hogy Steier József meghívására eljön az ELTE 2011. februári magyarországi rendezvényére.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.