Tudomány

Fesztiválozók vizeletéből termelhetnek áramot

Az emberi vizelet nem csupán az anyagcsere egyik végterméke, értékes erőforrásként is szolgálhat.

Brit kutatók olyan mikrobiális üzemanyagcellát hoztak létre, amely a vizeletet baktériumkultúrák segítségével árammá alakítja.

A Nyugat-angliai Egyetem kutatói évek óta vizsgálják, hogyan lehetne hulladékokból áramot előállítani. Hosszasan kísérleteztek rothadt gyümölcsökkel, levágott fűvel, kagylókkal, elpusztult legyekkel. A vizelet kiváló alapanyagnak bizonyult, kémiailag aktív vegyület lévén.

Vécéről-vécére járó robot

Ieropoulos – a kísérlet vezetője – már régebben dolgozik hulladékevő robotok kifejlesztésén. A legújabb verzió, az úgynevezett Ecobot III a szennyvízben található tápanyagokból szerzi az energiát.

Mihelyst fogytán a készlete, felkeres egy szennyvízadagoló tartályt és kiszolgálja magát. A nyersanyagot baktériumok segítségével dolgozza fel, amelyek 24, egymáson elhelyezkedő mikrobiális üzemanyagcellában helyezkednek el.

A baktériumok elbontják a folyadékot, ezzel hidrogénatomokat állítva elő. Azok elektronjait az üzemanyagcella anódjai magukhoz vonzzák, és elektromos áram keletkezik. Időközben a hidrogénionok egy membránon keresztül a katódkamrába vándorolnak, és egyesülnek a víz oxigéntartalmával, még több vizet létrehozván így.

A robot ezt a vizet “issza” meg, ellensúlyozva a párolgási veszteségeket.

A kutatók jelenleg olyan hordozható illemhely prototípusán dolgoznak, amelyet energia előállítására lehetne használni, például zenei fesztiválok vagy más szabadidős rendezvények alkalmával.

Ajánlott videó