Tudomány

“Feltámasztották” a 2500 éve élt asszony koponyáját

Két és fél ezer éve élt anatóliai parasztasszony arcát rekonstruálták új-zélandi tudósok.

A University of Otago kutatói szilikonból előállított “bőrt” és emberi hajat alkalmaztak, a szemeket “hajszálerek” segítségével öregítették, a lágyszövetek vastagságát matematikai modell segítségével állapították meg. Korábban az arcrekonstrukció módszerét egy 2300 éves egyiptomi múmián alkalmazták, amely jelenleg az egyetem múzeumában látható.

A 2500 éve élt anatóliai parasztasszony földi maradványai más csontvázakkal egyetemben a törökországi ásatások során, Kayseri városától 20 kilométerre északkeletre, az úgynevezett Kültepe, azaz “Hamudomb” feltárásakor kerültek elő.

Az asszony koponyáját George Dias, az új-zélandi egyetem anatómiai intézetének docense választotta ki tavaly, amikor ellátogatott az ásatások helyszínére. A 40 és 50 év közötti nő egész életében nehéz fizikai munkát végezhetett, erre utal, hogy majd minden ízületében kimutathatók az arthritis – ízületi gyulladás – jelei.

Ami legjobban meglepte a kutatókat, az asszony tökéletes állapotban lévő fogazata, hiszen abban a korban, amelyben élt, faágakat használtak “fogkefe” gyanánt.

A rekonstruált arcot még ez év folyamán Isztambulba szállítják, ahol állandó kiállításon lesz látható. Az egyetem kutatói viszont hamarosan hozzáfoghatnak ugyanazon a törökországi ásatáson előkerült férfikoponya “feltámasztásához”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik