Tudomány

Vércukor-érzékelő inzulinpumpa

A vércukor-érzékelővel összeépített inzulinpumpa megbízhatóbb, mint a naponta többször beadott inzulininjekció.

Az inzulinpumpa gondolata a szívgyógyászoktól érkezett, akik a múlt század hetvenes éveiben a kimaradó, vagy túlságosan lassú szívműködés pótlására szükség esetén beoperálták a ritmusszabályozó pacemakert. Innen jött a pumpával történő inzulinkezelés ötlete.

Évtizedek alatt ez az eljárás bámulatos gyorsasággal tökéletesedett. A legkorszerűbb technika pumpa útján juttatja a beteg szervezetébe az inzulint, melynek adagját a készülék másik része, az érzékelő, a szenzor által néhány percenként mért vércukorszint alapján szab meg a műszer.

A most ismertetett STAR 3 tanulmány 156 cukorbeteg gyermek és 329 felnőtt egyéves kezelését összegezte. A betegek cukorbaját a korábbi kezelési időszakban nem sikerült megfelelően kézben tartani. A Medtronic cég által kidolgozott MiniMed Paradigm rendszerrel végzett inzulinadagolást a hagyományos, naponta többszöri inzulininjekció alkalmazásának eredményével hasonlították össze.

A legfiatalabb cukorbeteg gyermek hétéves, a legidősebb felnőtt 70 éves volt. A vizsgálatban 30 amerikai és kanadai cukorbeteg-gondozó intézet vett részt. A kezelés eredményességét nem is a hirtelen hullámzó vércukorszint, hanem a több hónapos átlagot mutató glikált hemoglobin mérésével figyelték meg.

A szenzorral összeépített inzulinpumpa négyszer eredményesebben csökkentette a glikált hemoglobin szintjét, mint az inzulininjekció. A korszerű technika lényegesen biztonságosabb a cukorbetegség kezelésére, mint a injekciózás. Az eddigi legnagyobb vizsgálat eredményeit az Amerikai Cukorbeteg Társaság 70. kongresszusán ismertették Orlandóban.

Diabétesz

Az 1. típusú cukorbaj gyermekkorban és fiatal felnőttkorban a leggyakoribb anyagcsere-rendszeres inzulinpótlással kezelhető.

Ez még a legkorszerűbb, finom tűvel ellátott fecskendők esetén is megnehezíti a beteg életét. Hazánkban mintegy 600.000 cukorbeteg él, ezek többsége az idősebb, felnőttkori változatban szenved.

A 2. típusú diabétesz legtöbbször szájon át szedhető gyógyszerekkel jól egyensúlyban tartható, de a 1. típusú cukorbetegeknek injekcióra van szüksége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik