Tudomány

Fagyálló polipméregből gyógyszer készülhet

Ausztrál kutatók négy olyan polipfajt fedeztek fel az Antarktiszon, amelyek mérge fagypont alatt is hatékony. Remélik, hogy a mérgeknek a gyógyászat is hasznát látja majd.

A Melbourne-i Egyetem kutatói egy hathetes expedíciót folytattak az Antarktiszon 2007-ben, eredményeiket a Toxicon című szaklapban tették közzé. A szekértők már régóta tudják, hogy a területen élnek polipok, de az ausztrál kutatók megdöbbentek azok változatosságán és alkalmazkodóképességén.

Egészen parányi, pár centis állatok és hatalmasak egyaránt előfordultak a vizsgált területen. Mérgüket egy fúrt lyukon keresztül juttatják be áldozataikba, nagyméretű, héjas állatokba, és az nulla fok alatt is kifejti hatását. Ez demonstrálja, mennyire jól alkalmazkodtak a polipok az antarktiszi feltételekhez.

Az evolúciós nyomás lassacskán megváltoztatta mérgüket, hogy egyre hidegebb vizekbe terjeszkedhessenek. A kutatók kíváncsiak arra, miféle új, csodás méregösszetevőket lehet kivonni e mérgekből, amelyeket gyógyszerek kifejlesztésénél lehetne felhasználni. Egyes magas vérnyomás ellen bevetett gyógyszereket, például az ACE inhibitorokat kígyóméreg mintájára fejlesztették ki, míg a cukorbetegségre adott bizonyos szereket az Egyesült Államok és Mexikó északi részén élő viperagyík nyálából származtattak.

Ajánlott videó