Tudomány

Csökkent a brazíliai erdőirtás mértéke

A visszaesés a hatékonyabban működő műholdas ellenőrzésnek köszönhető.

Tavaly drámaian visszaesett az erdőirtás aránya az Amazonas esőerdő területén – derült ki hivatalos forrásokból. Műholdas felvételek bizonyították, hogy a kivágott erdők mennyisége 1500 négyzetkilométer volt 2009 augusztusa és 2010 májusa között, ami az egy évvel korábbi 3000 négyzetkilométerhez képest fele akkora területet jelent.

A visszaesés annak köszönhető, hogy jelentősen megnövekedett a műholdas jelzőrendszerek használata, amelyekkel könnyebben kiszűrhető az illegális favágások folyamata – jelentette a brazil Ibama környezetvédelmi ügynökség, amely a nem engedélyezett fakivágásokat hivatott megakadályozni.

A teljes éves jelentés közzétételét július végére datálták, és az ügynökség előrejelzése szerint a tavalyi 7500 négyzetkilométerhez képest idén 5, maximum 6000 négyzetkilométernyi terület várható. Ez az érték 2004-ben még 27 ezerre rúgott. A szakértők alapvetően elégedettek az Ibama ügynökség munkájával, annak ellenére, hogy elismerték: jóval több munkaerőre lenne szükség a hatékonyság növelése érdekében. 7-800-an vagyunk, pedig azt kívánom, bárcsak 4 ezren lennénk – utalt a hatalmas terület nagyságára Luciando Evaristo környezetvédelmi igazgató.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik