Tudomány

Agymosás a CIA-nál (1977)

USA, július 20. – A Szabad Információ Törvénynek köszönhetően elérhetővé tették azokat a dokumentumokat, melyek bizonyítják a CIA kísérleteit.

A Központi Hírszerző Szolgálat (CIA) és a Nemzetbiztonsági Tanács kezdeményezésére 1947-ben beindult egy szigorúan titokban tartott kísérletsorozat az “agymosásnak” nevezett tudatbefolyásolás technikáinak a kidolgozására. Ezt a Project CHATTER nevet viselő kísérletsorozatot válasznak szánták a Szovjetunióban végzett ún. “igazság-drogok” sikereire. A kutatás azonban elsősorban arra összpontosított, hogy kipróbálja azokat a kábítószereket, amelyeket hatékonyan lehet használni a titkosszolgálati ügynökökkel szemben. A Project CHATTER-t 1953-ban leállították.

A CIA ekkor döntött úgy, hogy fokozza erőfeszítéseit a magatartás megváltoztatása és a tudatmanipuláció terén. E célból dolgozták ki a Project BLUEBIRD-öt, amelyet Allen Dulles hagyott jóvá 1950-ben. A Bluebird céljai közé tartozott olyan eszközök felkutatása, amelyek segítségével úgy lehet kondícionálni személyeket, hogy azoktól nem lehet megszerezni titkos információkat. Másik célja az volt, hogy különleges kihallgatási technikák alkalmazásával fokozzák az adott személy kontrollját. A harmadik cél volt az emlékezet kapacitásának a megnövelése. Egy negyedik cél pedig arra irányult, hogy az ügynökség alkalmazottait ellenséges szolgálatok ne tudják ellenőrzésük alá vonni.

A Bluebird 1951-től Project ARTICHOKE néven futott tovább. Ennek keretében fejlesztették ki azokat az agresszív kihallgatási technikákat, amelyeknek a keretében hipnózist és kábítószereket is alkalmaztak. Ez a program 1956-ban befejeződött, de programban kifejlesztett kihallgatási technikákat mindmáig alkalmazzák, például a Guantanamo börtönben.

Még 1953-ban indult be a Project MK ULTRA, amelyet Richard Helms, a CIA akkori helyettes-igazgatója kezdeményezett. A kutatók az MK szó jelentését, a “Mind Kontrolle”, vagyis az angol-német keverék elnevezésre vezetik vissza (A Kontrolle németül ugyanazt jelenti, mint az angol control, vagyis ellenőrzést.) Ugyanis a kísérlet-sorozatban számos olyan német orvos vett részt, aki az egykori német koncentrációs táborokban folytatott kíséreleteket, valamint az MK ULTRA egyes részprogramjai szorosan kapcsolódtak egymáshoz.

Az MK ULTRA keretében az emberi viselkedést olyan módszerekkel befolyásolták, mint a besugárzás, az elektrosokk, a pszichológiai, a pszichiátriai, a szociológiai, az antropológiai módszerek. De használták a modern hang és komputertechnológiát is, és minden létező tudatmódosító drogot is, beleértve az akkor már létező LSD-t is.

Az MK ULTRA egyik sikeres projektje például az „Operation Spellbinder” amely a kulcsszavakkal való irányításra utal. A SPELLBINDER célja az volt, hogy olyan “alvó” ügynököket képezzenek ki (“Manchurian candidates”), akik bizonyos kulcsszavak vagy szófordulatok útján aktivizálhatók egy ún. poszt-hipnotikus transzállapot után, azaz hipnózis utáni önkívületi állapotot követően. Feltehetően ilyen “mandzsúriai bérgyilkosok” ölték meg a Kennedy testvéreket és John Lennon-t is. Egyes források pedig a guyanai Jonestown-t is összefüggésbe hozzák az MKULTRÁ-val, aholis Jim Jones ráhatására a Peoples Temple szektából 918 ember követett el egyszerre tömeges öngyilkosságot 1978-ban és a kongreszusi vizsgálatot végző Leo Ryan képviselőt is meggyilkolták a helyszínen.

A CIA tudatmanipulációs kísérleteire a Church Committee (bizottság) derített fényt, melyet Frank Church szenátor indított el 1975-ben. A vizsgálatok szerint az MK ULTRA projekt több mint 149 kisebb tudatmanipulációs projektet fogott össze és legalább 44 amerikai egyetem és főiskola, 15 orvosi-vegyészeti kutatóintézet (mint pl. a Sandoz (Novartis), 12 klinikai kórház és 3 börtön vett részt aktívan az MK ULTRA kísérletekben.

Clinton elnöki beszéde

Bill Clinton amerikai elnök hivatalos bejelentést tett a “MK Ultra mind control program” létezéséről és bocsánatot kért az áldozatoktól.
Az alábbi részlet William B. Clinton elnöki beszédéből 1995 március 10.-én hangzott el az 12975 elnöki határozattal (12975 Executive Order – Protection of Human Research Subjects and Creation of National Bioethics Advisory Commission) kapcsolatban, amely az emberkísérletek szabályozására és nemzeti bioetikai tanácsadó testületre vonatkozik.
Thousands of government-sponsored experiments did take place at hospitals, universities, and military bases around our nation. Some were unethical, not only by today’s standards, but by the standards of the time in which they were conducted. They failed both the test of our national values, and the test of humanity. The United States of America offers a sincere apology to those of our citizens who were subjected to these experiments, to their families, and to their communities. When the government does wrong, we have a moral responsibility to admit it.

AJÁNLOTT LINKEK:

Az emberi agy megerőszakolása
Távérzékelés Magyarország
President Clinton Apologizes for MK Ultra (YouTube)
CIA Mind Control (YouTube)
CIA Brainwashing Techniques (YouTube)
Projekt MK ULTRA (Wikipedia)
Church Committee (Wikipedia)
Church Committee reports

Ajánlott videó

Olvasói sztorik