Tudomány

Az EU-ban egyre népszerűbb az alternatív energia

Svédország a leginkább, Málta pedig a legkevésbé támaszkodik az alternatív energiára.

Az alternatív energia részesedése az energiafelhasználásban 10,8 százalékra nőtt a 2008-as adatok szerint az Európai Unióban – közölte az Európai Bizottság az Eurostat adataira hivatkozva.

A jelentés alapján a 27 tagállam közül Svédország támaszkodik a leginkább alternatív energiára, a skandináv államban a szükséglet 44,4 százalékát fedezik alternatív forrásokból.

A második helyen – 30,5 százalékos aránnyal – Finnország, a harmadikon 29,9 százalékkal Lettország áll, míg a negyedik 28,5 százalékkal Ausztria.

Az összehasonlítás szerint Máltán használják a legkevesebb alternatív energiát, a szükséglet mindössze 0,2 százalékát fedezik megújuló forrásokból, vagyis nap-, szél-, termikus-, és geotermikus energiából, illetve biomasszából származó vagy fotovoltaikus energiából.

A megújuló energiaforrásokból 2006-ban átlagosan még csak a szükséglet 8,8 százalékát fedezték a tagállamok, egy évvel később ez az arány 9,7 százalékra nőtt.

Magyarországon a 2007-es 6 százalékról 2008-ra 6,6 százalékra nőtt az alternatív energiaforrások felhasználásának aránya, 2020-ra ennek az értéknek 13 százalékra kellene emelkednie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik