Tudomány

A Rolling Stones első koncerje (1962)

London, Július 12. – a Rolling Stones első hivatalos fellépése a Marquee Klubban. Nyolc hónap alatt a Stones lett London első számú koncertzenekara, műsoraikat a Beatles is megnézte.

A Rolling Stones 1962-ben alakult. Az eredeti felállás a következő volt: Mick Jagger (ének, szájharmonika), Brian Jones (gitár, szájharmonika, vokál), Keith Richards (gitár, vokál), Ian Stewart (zongora), Dick Taylor (basszusgitár); több dobos is játszott velük: Mick Avory (később a The Kinks tagja), Tony Chapman és Carlo Little. Az új formációt Brian Muddy Waters Rollin’ Stone című dala után nevezte el.


A Rolling Stones a 1960-as években. Balról: Jagger, Jones, Richards, Wyman és Watts

Annak ellenére, hogy a koncerteken Jagger volt a főszereplő, művészileg ekkor Jones volt a zenekar vezetője (szinte minden keze ügyébe kerülő hangszeren tudott játszani). Rövid idő leforgása alatt – a régi rhythm and blues-dalok energikus feldolgozásainak köszönhetően – lelkes rajongótáborra tettek szert.

1964. április 16-án jelent meg első nagylemezük, mely Nagy-Britanniában a zenekar nevét viselte, az USA-ban England’s Newest Hitmakers címen adták ki (UK #1; US #11). Olyan klasszikusokat tartalmazott, mint a Route 66 (Bobby Troup), a Mona (Bo Diddley) és a Carol (Chuck Berry). Az albumnak kulcsszerepe volt abban, hogy a brit fiatalok megismerték a rhythm and bluest, és ezzel az Amerikába irányuló Brit Inváziót is erősítette.

De ami még fontosabb: a Beatles akkoriban öltönyt hordott, jólfésült, ápolt volt, a Stones viszont épp az ellenkezője: szándékosan ápolatlanok voltak, a fényképeken pedig egy csapat bűnözőre emlékeztettek, legalábbis gombafejű zenésztársaikhoz képest. A tinédzser lányok megvesztek értük, hamar a tizenévesek egyik kedvenc együttesévé váltak.

A lemezindító szám, a Route 66 Bobby Troup szerzeménye, ma mégis a Stones-verziót ismeri a világ, bár az eredeti sem rossz (lejjebb)

A Route 66 a szerző előadásában – más műfaj

Carol – Chuck Berry számának feldolgozása a B oldal második dala

AJÁNLOTT LINKEK:

Rolling Stones hivatalos oldala
Mick Jagger hivatalos oldala
Rolling Stones konceretek (Wikipedia)
Rolling Stones Under Review: 1962-1966 (YouTube)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik