Tudomány

26 órán át repült napenergiával a repülőgép

9 óra után 1 perccel befejezte „történelmi jelentőségű” útját a csak napenergiát használó svájci repülőgép. Ez az első eset, hogy egy napenergiával hajtott gép átrepülte az éjszakát.

A Solar Impulse névre keresztelt egyszemélyes jármű szerdán hajnalban szállt fel a svájci Payerne-ből, és 26 órán keresztül körözött a levegőben. A gép energiatároló rendszere segítségével volt képes akkor is repülni, amikor nem sütött a nap.

A járművet tavaly júniusban mutatták be a svájci főváros közelében található Dübendorf repülőterén. A hét évig fejlesztett gép 61 méteres szárnyfesztávolsága akkora, mint egy Airbus A380-asé, miközben súlya egy közepes autóénak felel meg. A repülőgépet négy darab, mindössze negyven lóerőt biztosító motor mozgatja, amelyeket a szárnyakon elhelyezett, 12 ezer napelemcella lát el energiával. Az éjszakai repüléshez szükséges energiát akkumulátorokban tárolják. A jármű legfeljebb hetven kilométer per órás átlagsebességgel tud haladni.

A világot elsőként hőlégballonban körberepülő Bertrand Piccard svájci felfedező és társa, Andre Borschberg közös alkotása korábban tíz kisebb próbát már teljesített. A nagy tesztrepülésre június végén kellett volna indulnia a Solar Impulse-nak, de a navigációs szerkezet egyik része eltört, ezért akkor elhalasztották a startot.

Szerda hajnalban aztán Andre Borschberg irányításával felszállt a gép. Ekkor a csapatvezető Piccard azt mondta, hogy céljuk az üzemanyag nélküli repülés és meg akarják mutatni a világnak, hogy lehet függetlenedni a fosszilis energiaforrásoktól. A sikeres tesztrepülés után most újabb próbák jönnek, és a gép a tervek szerint 2013-ban vagy 2014-ben föld körüli útra indul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik