Tudomány

Nem használják ki a 24 órás északi nappalokat a poszméhek

Administrator

2010. 07. 01. 08:23

A poszméhek a távoli Északon is nyugovóra térnek este, annak ellenére, hogy ott két hónapon át nem bukik le a nap.
Korábban a témában:

A kutatók eredetileg úgy gondolták, hogy a rovarok kihasználják a nappali fényt, és éjjel is nektárt gyűjtögetnek utódaik számára. Azonban a poszméhek a sarkkörön túl sem mondanak le a jól megérdemelt éjszakai pihenésről – fedezte fel Ralph Stelzer és Lars Chittka, a londoni Queen Mary Egyetem kutatói.

A biológusok a rovarokra parányi jeladókat erősítettek, így meg tudták határozni, melyik állat mikor hagyta el a fészket, illetve mikor tért oda vissza – tudósít a Der Spiegel). A megfigyelés helyszíne egy, a sarkkörtől 270 kilométerre északra fekvő finn kutatóállomás volt, ahol május 22. és július 22. között nem megy le a nap.

Az állandó megvilágítás ellenére a poszméhek szabályos alvás-ébrenlét ritmust tartottak fenn – állapították meg a kutatók. A földi poszméh (Bombus terrestris) esetén 8 és 23 óra közé, a mezei poszméhnél (Bombus pascuorum) 6 és 22 óra közé esett a kirajzás ideje. Az említett időszakok kivételével alig volt mérhető aktivitás a fészkeken kívül.

Lehetséges magyarázatként a hőmérséklet jöhet szóba, amely az állandó fény ellenére csökken az éjszaka folyamán. Valószínűleg ezért a poszméheknek vissza kell térniük ivadékaikhoz, hogy melegíthessék azokat ilyenkor – vélik a kutatók. Ezen kívül gyanítható, hogy szükségük van a napi pihenésre, hogy a nektárkereséshez szükséges emlékezetüket frissen tarthassák.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.