Tudomány

Leég a Globe Színház (1613)

London, június29. - Leégett William Shakespeare híres színháza. A VIII. Henrik darabban eldördülő ágyúlövésnek köszönhetően a tetőszerkezet kigyulladt. Az épület a náddal bevont tető miatt pillanatok alatt a tűz martalékává vált.

A Shakespeare színésztársulat tagjai a Temze folyó déli partján, a Bankside városrészben építették meg saját színházukat, melyet Globe névre kereszteltek. Az 1599-ben elkészült épület egyedülőálló volt a maga nemében, hiszen köralakú nézőterével, amely körbefogta a színpadot, teljesen új élményvilágot nyújtott a nézőknek. A harminc méter átmérőjű, 3 emeletes körcsarnokot a „Lord Chamberlain’s Men” elnevezésű színészgárda építette, amelynek William Shakespeare is a tagja volt. Ez volt Angliában az első színház, melyet színészek építettek színészek számára.

William Shakespeare (1564-1616)

Az angol nyelvű drámaírás egyik legnagyobb alakja. Shakespeare világirodalmi öröksége és hatása a világ minden táján fellelhető. Angliában mint a nemzet dalnokát tisztelik (“Bard of Avon”, vagy egyszerűen “The Bard” vagy az “Avoni hattyú”). Műveit az élő nyelvek szinte mindegyikére lefordították, és színműveit folyamatosan játsszák a világ színpadain. Shakespeare azon kevés drámaírók közé tartozik, akik mind a komédia, mind a tragédia műfajában számos maradandó művet alkottak.

Az egy pennys belépődíjjal működő színház 3000 néző befogadására volt alkalmas. Míg a gazdagabbak az emeleteken foglaltak helyet, addig a szegények általában a belső udvarban, közvetlenül a színpad előtt ültek le. Shakespeare drámái, vígjátékai, valamint Richard Burbage alakításai hatalmas elismerést és anyagi sikert hoztak a színház számára.

A Globe színház 1599 őszén nyílt meg, a Julius Caesar-ral az elsőnek bemutatott darabok között. Shakespeare legtöbb és legnagyobb színdarabját a Globe számára írta. Ezek közé tartoztak: Hamlet, Othello és a Lear király.

A színházat 1614-ben újraépítették és 1642-ig újra működött. A helyreállítási munkák során a tető nád helyett már cseréptető borítást kapott. Ezt követően a színház 28 éven át működött. 1642-ben a puritán kormányzat elrendelte a bezárását, majd két évvel később a lebontását. A színház helyére lakóházakat építettek, és az épület helye és jelentősége a feledés homályába merült.

Csak 1989-ben, egy építkezés során találtak rá a Globe maradványaira. Egy amerikai színész, Wanamaker a régészeti feltárást követően a Globe rekonstrukciója mellett döntött. Így építették meg újra eredeti helyéhez közel a Temze partján. 1997-ben nyitotta meg újra kapuit a „Shakespeare’ s Globe”, ahol máig is eredeti Shakespeare darabok kerülnek bemutatásra.

A VIII. Henriket ma is játsszák. Az első felvonás 4. jelenetében ugyancsak tüzijátékkal és ágyúdörgéssel köszöntik a király bevonulását, ám a színház szigorú tűzvédelmi előírásai miatt a 1613-as baleset – állítólag – nem ismétlődhet meg…

AJÁNLOTT LINKEK:

A Globe Színház leégése

Ajánlott videó

Olvasói sztorik