Tudomány

Harc az alkohol ellen: szeretet és szigorúság

Hogyan óvhatók meg a kamaszok az alkoholizmustól.

A gyermekkel való szigorú, de szeretetteljes kapcsolat védi meg leginkább a kamaszokat a túlzott alkoholfogyasztás veszélyétől – hívják fel a figyelmet a szakemberek egy új tanulmány eredményeire támaszkodva. Ugyanakkor mind a túl szigorú, mind a túl gyengéd szülői fellépés megduplázza annak az esélyét, hogy a kamasz gyerekek mértéktelen alkoholfogyasztásba kezdjenek – olvasható a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában.

A kutatók mintegy 5 ezer, 12 és 19 éves kor közötti tinédzsert kérdeztek meg az alkoholfogyasztási szokásaikról és a szüleikkel való kapcsolatukról. Azoknak a fiataloknak, akik a leginkább hajlamosnak bizonyultak a túlzott italozásra, szerető szüleik voltak, akik azonban még csak nem is tudták, merre jár csemetéjük. Az ő esetükben háromszor nagyobb volt az esélye annak, hogy kemény ivókká válnak. Azok a kamaszok, akikről a szigorú, de alig szerető szüleik pontosan tudták, hogy merre járnak, kétszer nagyobb eséllyel váltak mértéktelen alkoholfogyasztóvá. Azok a kamaszok pedig, akikről a szüleik tudták, hogy merre járnak és szerető kapcsolatot ápoltak velük, a legkevésbé voltak hajlamosak arra, hogy kemény ivóvá váljanak – állapították meg a szakemberek. A vizsgálódásból az is kiderült, hogy a vallásos tinédzserek között jóval magasabb az egyáltalán nem-alkoholizálók száma.

“A kamaszkor egy olyan átmeneti időszak, amikor a szülőknek néha nehéz megfelelő módon terelgetniük a gyerekeket. Kétségtelen, hogy a kortársak is nagyon fontosak, de nem igaz, hogy a szülőknek nincsen befolyásuk. Rá kell ébredniük, hogy nem ellenőrizni kell a gyereket, hanem tudni, hogy mivel tölti az idejét amikor távol van, és eközben egy szerető, megértő kapcsolatot kell fenntartani vele” – mondják a kutatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik