Tudomány

Rájöttek a felgyorsult antarktiszi gleccserfogyás titkára

Egy víz alatti hegygerinc adhat magyarázatot a nyugat-antarktiszi Pine Island gleccser felgyorsult olvadására.
Kapcsolódó cikkek

A négyszáz méter magas víz alatti hegygerincet egy robot-tengeralattjáró akusztikus mérőeszközeinek segítségével sikerült felfedezni. A kutatás vezetője, Pierre Dutrieux (British Antarctic Survey) elmondása szerint bizonyíték van arra, hogy a gleccser alapja egykor a gerincen nyugodott, a súrlódás pedig feltartóztatta a jégmozgást. Az elválást követően az persze felgyorsult.

A szakemberek becslései szerint a nyugat-antarktiszi gleccserek olvadása mintegy tíz százalékkal járul hozzá a tengerszint globális emelkedéséhez. 2009-es műholdas mérések szerint a Pine Island, az Antarktisz egyik legnagyobb gleccsere jégvastagságának csökkenése elérte az évi 16 métert. Ez négyszer gyorsabb, mint egy évtizeddel korábban. A hegyhát felfedezése fontos tényező a régió jégmozgásának megértésében.

A hét méter hosszú tengeralattjárót a southamptoni National Oceanography Centre tervezte és készítette. Soksugarú szonárrendszerével háromdimenziós képet tudott alkotni az óceán fenekéről és a belőle kimagasló jégről. Mérte a víz sótartalmát, hőmérsékletét és oxigéntartalmát – tudósít a BBC.

A kutatók megtudták, hogy viszonylag meleg víz helyezkedik el a lebegő jég alatt, amely képes lehetett megolvasztani a gleccser alapját. Ezen kívül a jégtömeget alulról súroló víz tulajdonságainak változása is hozzájárulhatott a jégtömeg leválásához – magyarázta Dutrieux. A hegygerinc jelenléte várhatóan teljesen megváltoztatja majd a terület jégmozgásának tanulmányozásának alapjait a jövőben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik