Tudomány

Letompítja az agyunkat az internet?

Nicholas Carr amerikai író szerint a legújabb technológiai vívmányok egyszerűen megfosztanak minket a mély gondolkodás képességétől.

Nicholas Carr még csupán az előmunkálatokat végezte a The Shallows: What the Internet is Doing to Our Brains (A felszínesség: mit művel az internet az agyunkkal) című könyvéhez, amikor rádöbbent arra, hogy ha sürgősen nem hagy fel a rendszeres internetezéssel, akkor sosem fogja befejezni a munkáját.

Carr már 2008-ban írt egy cikket arról, vajon a “Google ostobává tesz-e minket”, majd úgy döntött, hogy alaposabban is beleássa magát a témába. Az író azt vizsgálja, hogy a beszédközpontú társadalmak miként mozdultak el a nyomtatott szavak, majd az internet irányában, illetve hogy az agyunk miként alkalmazkodott az új információforrásokhoz.

Meggyőződése, hogy mivel internetezés közben állandóan a szövegek, képek, videók, zenék és linkek áradatával találjuk szembe magunkat, amelyet folyamatosan megszakítanak a beérkező e-mailek, Facebook- és Twitter-bejegyzések, agyunk egyszerűen átáll a felszínes olvasásra, a böngészésre és az információelemzésre. Mindezek eredményeképpen persze jelentősen javul döntéshozatali képességünk (különösen ha vizuális ingerekkel találkozunk), ellenben egyre kevesebbet olvasunk könyveket vagy hosszabb cikkeket, amelyek elősegíthetnék az összpontosítást, az elmélyedést és a visszaemlékezést.

Carr egy kézzelfogható példával érzékeltette a könyvolvasás és az internetezés különbségét. Tegyük fel, hogy a rövid távú memória olyan, mint egy gyűszű, a hosszú távú pedig mint egy fürdőkád. Mikor olvasunk, akkor a folydogáló csapon keresztül egymásra épülő gyűszűnyi információkkal töltjük fel a kádat. Ezzel ellentétben az interneten állandóan csobogó, gyorsan folyó csapok vannak, amelyekből az agyunk igyekszik minél több különböző információmorzsát kiszűrni, ám azokat csak nehezen vagy egyáltalán nem tudja egymáshoz kapcsolni, és így a későbbiekben felidézni sem.

“Évszázadokon keresztül a könyvek feleltek a koncentrációs képesség fenntartásáért, ám az olyan eszközök megjelenésével, mint az Amazon Kindle e-olvasója vagy az Apple IPad-je, valószínűleg a könyvek is meg fognak változni”.

Mindenesetre az író azt javasolja azoknak, akik már érzik az internet agybomlasztó hatását, hogy lassítsanak le, kapcsolják ki a gépüket, és gyakorolják az elmélkedés, a visszaemlékezés és az elmélyedés képességét. “Az agytudomány már egyértelműen megállapította, hogy ha nem tartjuk karban bizonyos kognitív képességeinket, akkor el fogjuk veszíteni őket” – figyelmeztetett a szerző.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik