Tudomány

Árulkodó agyi felvételek

Az agyról orvosi képalkotó eljárással készült felvételekkel való visszaélések lehetőségére hívják fel a figyelmet brit szakemberek.

A világ minden részéből érkezett szakértők egy Glasgow-ban megrendezett konferencián elemzik a potenciális veszélyeket, amelyek akkor keletkezhetnek, ha az egyénekről készült agyi mágneses rezonanciás felvételeket a munkáltatók, biztosítók vagy a bíróságok nem megfelelő gondossággal kezelik.

Mint Burkhard Schafer, az Edinburghi Egyetem jogi fakultásának munkatársa hangsúlyozta, az Egyesült Államokban, Európában és Ázsiában is voltak már próbálkozások arra, hogy a mágneses rezonanciás (MR) készülékeket hazugságvizsgálóként alkalmazzák vagy mentális egészségügyi problémát mutassanak ki segítségével. Szerinte át kellene gondolnia Nagy-Britanniának, hogy miként védheti meg az emberek személyiségi jogait, hogyan akadályozhatja meg az MR-felvételekkel való visszaélések lehetőségét.

Schafer úgy véli, hogy az MR-felvételek felhasználásának kérdése hasonló a genetikai tesztekből származó információkkal való esetleges visszaélések problémájához.

Joanna Wardlaw, az Edinburghi Egyetem agyi képalkotó eljárásokban jártas szakembere azonban úgy nyilatkozott a BBC-nek, hogy az egyénekről készült felvételek eredményeit igen nehéz lenne az említett, jogi következményekkel járó helyzetekben alkalmazni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik