Tudomány

Az easyJet hamudetektort szereltet gépeire

A fapados easyJet - a világ légitársaságai közül elsőként - hamudetektort szereltet gépeire, a berendezés akár 160 kilométeres távolságból észleli a légkörben a vulkáni hamu jelenlétét.

Az egymillió fontos fejlesztésű új technológiával megelőzhetők az áprilisihoz hasonló légtérlezárások okozta veszteségek. Az easyJet az Airbusszal együttműködve teszteli az új berendezést, és az idei év végéig már több repülőgépére fel is szerelteti.

Az izlandi vulkánkitörés miatt áprilisban elrendelt több napos európai légtérzár összességében ötmilliárd dollár kárt okozott a világgazdaságnak – állapította meg nemrégiben az Airbus számára készített elemzésében az Oxford Economics.

A légitársaságokon és utasokon kívül sok céget is igen hátrányosan érintett a leállás, mivel többek között romlandó élelmiszerek, virágok, alkatrészek nem jutottak el időben megrendelőikhez.

Az Oxford Economics számításai szerint a légitársaságok vesztesége 2,2 milliárd dollárra tehető, az idegenforgalom mintegy 1,6 milliárdot veszített, mert elmaradtak a turisták. Mintegy félmilliárd dollár a kár abból, hogy sokan rekedtek a repülőtereken, és nem tudtak visszatérni munkahelyükre.

A légtérzár legsúlyosabb hetében a gazdasági veszteségek Európában 2,63 milliárd dollárt értek el, Észak- és Dél-Amerikában közel egymilliárdot, Ázsiában meghaladja a fél milliárdot, globálisan összességében eléri a 4,7 milliárdot. Az azt követő mintegy ötezer járatkiesés miatt ment fel az összeg ötmilliárd dollárra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik