Tudomány

Egzotikus hüllők pusztítanak a brit folyókban és tavakban

Komoly veszélyt jelentenek azok az egzotikus hüllők, köztük szárazföldi és vízi teknősbékák, amelyeket a gazdáik egyszerűen meguntak és elengedtek a szabadban.

Évente több millió hüllőt importálnak Nagy Britanniába azért, hogy kielégítsék a szokatlan és különleges háziállatokra vágyók igényeit. A gazdik kezdeti lelkesedése azonban nem tart sokáig, és jobb híján egy közeli tó, vagy folyó környékén engedik szabadon az apró állatokat, nem is sejtve, hogy ezzel milyen komoly környezeti problémákat okoznak.

Néhány szakértő ezért most a hüllők behozatalának korlátozását javasolja. A Brit Állatorvosi Egyesület (BVA) és az Állat Jóléti Alapítvány (AWF) szervezetei a kezdeményezés élharcosaivá léptek elő. “A ’90-es években a Tini Nindzsa Teknőcök miatt akart mindenki teknősbékát” – hangoztatta Peter Jinman, a BVA etikai és jóléti bizottságának elnöke. “Az emberek nem gondolnak bele abba, hogy ezek az apró hüllők akár 30 évig is elélnek, és amikor már megunták őket, akkor egyszerűen elviszik egy közeli kis tóba, ahol azok aztán megeszik az ebihalakat” – magyarázta.

Matt Brash, a Brit Állatorvosi és Állattani Társaság munkatársa arra is felhívta a figyelmet, hogy mind a szárazföldi, mind a vízi teknősbékák is terjeszthetnek olyan baktériumokat, mint például a szalmonella, illetve olyan betegségeket, amelyek az őshonos állatokat veszélyeztetik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik