Tudomány

Létezhet a melegek “radarja”

Létezhet a "melegradar", azaz a homoszexuálisok azon feltételezett érzéke,hogy képesek megtalálni - akár még tömegben is - más melegeket.

A leideni egyetem kutatói Lorenza Colzato vezetésével 42 homo- és heteroszexuális nő és férfi figyelmét vizsgálták fényképek segítségével. A képek nagy négyzetek és téglalapok körvonalait ábrázolták, amelyek mindegyikében kisebb alakok tömörültek. Az emberi agy “alapbeállítása” szerint a nagyobb alakzatot fogadja be, így ha például egy téglalapokkal teli négyzetet látunk, hajlamosak vagyunk azt mondani, hogy négyzetek vannak benne.

Amikor az önkénteseknek hasonló kérdéseket tettek fel a mutatott képekkel kapcsolatban, a heteroszexuális kísérleti alanyok gyorsabban válaszoltak, de többször hibáztak, mint meleg társaik, akik bár lassabban, de nagyobb pontossággal válaszoltak a kisebb formákkal kapcsolatos kérdésekre.

Ez azt sugallja, hogy a homoszexuálisok az apró részletekre éppúgy képesek fókuszálni, mint a nagyobb képre – írják a kutatók a Frontiers in Cognition című szaklapban. Szerintük ez segítheti a melegeket felismerni mások szexuális orientációját.

Ez az első alkalom, hogy tudományos bizonyítékot sikerült találni a “melegradar” mechanizmusának létezésére – mondta Colzato a Daily News című amerikai lap internetes kiadása szerint.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik