Tudomány

Középkori várat építenek Arkansas-ban

Az építmény középkori módszerekkel épül az amerikai Arkansas államban előreláthatólag húsz éven át.

Egy francia házaspár két éve határozta el, hogy felépíttetnek egy középkori erődítményt, így az amerikaiaknak nem kell átrepülniük az óceánt, hogy élőben láthassanak egyet. Akkor kaptak ihletet, amikor látták, hogy a franciaországi Guédelonban, Burgundiában egy hasonló vár épül.

A Lead Hill-i Ozark erőd munkálatai egy évvel ezelőtt kezdődtek. A helyszín néhány hete nyílt meg a látogatók előtt, akik figyelemmel kísérhetik, hogyan húznak fel egy ilyen építményt a 800 évvel ezelőtt használatos anyagokkal, eszközökkel és technikákkal.
A 13,7 méter magas vártornyokhoz és az 1,8 méter vastag falakhoz a követ a közeli hegyekből szállítják lóvontatással. A várnak lesz felvonóhídja is, és sáncárok fogja körbevenni.

A projektet eddig 14, többségében francia befektető támogatta másfél millió dollárral. Van, aki már azt tervezi, hogy egy középkori templomot, sőt egy egész falut is felépít a vár közelében. Az építkezésre idén 150 ezer látogatót várnak, a belépő 12 dollár.

Ez lesz az Egyesült Államok első középkori vára; mintául egy Párizs melletti erődítmény szolgál, amely 1228-ban, egy ostromot kiállva megvédte IX. Lajos királyt. Az építkezés előreláthatólag két évtizedig fog tartani, a korhűséget francia és amerikai építészettörténészek felügyelik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik