Tudomány

Eltemették a jelent (1940)

Atlanta, május 25. – Az Oglethorpe Egyetem alagsorában lezárták a Civilizáció kriptáját, mely nem más, mint a világ első tudományos alapossággal megtervezett időkapszulája.

Az ötlet dr. Thornwell Jacobs egyetemi tanártól származott, aki az egyiptomi sírkamrák mintájára álmodta meg időkapszuláját 1936-ban azzal a céllal, hogy távoli jövőben megismerhető legyen az, hogyan élt az emberiség a maga korában. Ekkor az időkapszula kifejezés még nem is létezett, maga a szó csak 1939-ben született meg.

Az időkapszula tulajdonképpen egy 6 méter hosszú, 3 méter széles és 3 méter magas terem az Oglethorpe Egyetem Phoebe Hearst Memorial Hall nevű gránit épületének alagsorában. Kialakításához nagy segítséget nyújtott az Amerikai Szabványhivatal. Alapja eredetileg úszómedence volt, melyet 1937 és 1940 között alakítottak át. Aljára 60 centiméteres kőréteget, tetejére pedig egy kétméteres kőtömböt tettek. Falait szurokba ragasztott mázas lemezekkel borították be, végül pedig egy behegesztett rozsdamentes acélból készült ajtóval zárták le.

Az időkapszulában a kor hétköznapi tárgyain túl közel 640 ezer oldalnyi mikrofilmet helyeztek el, melyem 8 ezer irodalmi és kulturális művet tárolnak. Ezeket egy speciális, hártya vékonyságú fémből készült filmre rögzítették. Természetesen helyet kapott egy mikrofilm-olvasó is, melyhez még egy szélkerékkel hajtott áramfejlesztőt is mellékeltek arra az esetre, ha esetleg 6000 év múlva már nem használnának elektromosságot. A Biblia, a Korán, az Iliász meg Dante Isteni színjátékának mikrofilmre rögzített változata mellett, helyet kapott számos hangfelvétel is, melyeken Hitler, Mussolini, Roosvelt és Sztálin beszédei hallhatók.

A kamra polcain és padlóján elhelyezett tárgyak közt fellelhető egy eredeti Edison izzólámpa, alufólia, női karóra, Donald kacsa figurája, fogselyem, kenyérpirító, egy üveg Budweiser sör, New York Herald-Tribune egyik példánya, szappan, valamint egy gép, ami angol nyelvre tanítja az időkapszula megtalálóit.

A kriptában helyet kapott tárgyak java részt adományozás során gyűltek össze. Az adományozók közte volt V. Gusztáv svéd király, az Kodak és többek közt David O. Selznik producer, aki azt Elfújta a szél forgatókönyvének egyik másolatát ajánlotta fel.

Az időkapszulát a tervek szerint 8113-ban nyitják fel. Jacobs ennek meghatározásakor abból indult ki, hogy az egyiptomi naptárat időszámításunk előtt 4241-ben hozták létre, és 1936-ig 6177 év telt el, majd ezt a számot adták hozzá az aktuális évszámhoz.

AJÁNLOTT LINKEK:

A Civilizáció kriptájának hivatalos weboldala (angol)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik