Tudomány

Izrael atomfegyvert ajánlott egy fajüldöző rezsimnek

A Zsidó Állam 1975-ben eladott volna atomfegyvert az akkori dél-afrikai apartheidrezsimnek.

Ezt írja hétfői számában a The Guardian című brit napilap, korábban titkos dél-afrikai dokumentumokra hivatkozva. A baloldali újság azt írja, hogy a dokumentumokra – amelyeket az apartheid utáni dél-afrikai kormány mentett fel a titkosítás alól, egy amerikai tudós bukkant rá, miközben anyagot gyűjtött Izrael és az akkori fehér apartheidkormány kapcsolatairól szóló könyvéhez. A The Guardian szerint ez az első írásos bizonyíték az izraeli atomfegyver létére. Szakértők szerint Izraelnek 200-300 atomtöltete lehet, de a zsidó állam fenntartja a “kétértelműség politikáját” azt illetően, hogy van-e atomfegyvere vagy sem.

A dokumentumok állítólag a két ország magas rangú tisztségviselőinek találkozóiról készült szupertitkos jegyzőkönyveket is tartalmaznak. Az egyikben például P.W. Botha akkori dél-afrikai hadügyminiszter atomtöltetek vásárlása után érdeklődött izraeli kollégájánál, Simon Peresznél, aki “három méretben” kínálta őket.

A ma államelnök Peresz szóvivője tagadta, hamisnak nevezte a dokumentumokban foglaltakat. “Sajnáljuk, hogy a lap nem kért állásfoglalást az (izraeli) elnöki hivataltól. Ha megtette volna, rájön, hogy a sztori hamis és alaptalan” – mondta Ajelet Fris szóvivő. A The Guardian szerint egyébként a tervezett atomügyletből – főleg az ár miatt – nem lett semmi.

Az izraeli-dél-afrikai nukleáris kapcsolatokról szóló találgatások 1979-ben merültek föl, amikor egy amerikai műhold titokzatos villanást észlelt az Indiai-óceán fölött. A CBS amerikai tévéhálózat akkori jelentése szerint a két ország közös atomkísérletet hajtott végre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik