Tudomány

A CIA Újvidéken és kémek Szegeden

24.hu
24.hu

2010. 05. 24. 11:56

A ’68-as prágai tavasz és a magyar titkosszolgálat.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Politikai Osztályának 1968-as jelentése sokat foglalkozik a prágai tavasz eseményeivel, illetve annak magyarországi, Csongrád megyei vetületével. Mint ismeretes: nemrég a szegedi MÉH-telepről kerültek elő az állambiztonság szigorúan titkos dokumentumai. A SzegedKurír által folyamatosan publikált jelentésekből kiderül, hogy Csongrád megyében hogyan működött a Kádár-korszak titkosszolgálata.

Csehszlovákia 1968-as megszállása miatt romlott a magyar-jugoszláv viszony. A rendőrség politikai osztályának ’68-as jelentése beszámol arról, hogy Jugoszláviában leköptek, megaláztak magyar állampolgárokat, sőt egy esetben valakire rá is lőttek. A hírszerzés úgy értesült, hogy ebben az időben a CIA emberei Újvidéken, a Park Szállóban tevékenykedtek.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Puidoux, 2018. szeptember 25.
Saszla szőlőt szüretelnek a lavaux-i szőlőültetvényeken a nyugat-svájci Puidoux-ban 2018. szeptember 20-án. A Genfi-tó északi partja mentén 898 hektáron elterülő, lavaux-i teraszos művelésű szőlőskertek 2007-ben kerültek fel az UNESCO kulturális világörökségének jegyzékére. Az itt termő legismertebb szőlőfajta a saszla. A borvidéket a „három nap” régiójának is hívják, mivel a szőlőtermesztéshez szükséges napfény és meleg három helyről érkezik, az égből, a tó felszínéről és a teraszokat tartó kőfalakból. (MTI/EPA/Valentin Flauraud)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.