Tudomány

Sir Isaac Newton odáig volt

A világűrből láthatja a Földet Isaac Newton: a rég elhunyt tudós portréját az Atlantis űrsikló legénységének brit születésű tagja vitte fel a kozmoszba.

Piers Sellers a Nemzetközi Űrállomás (ISS) üvegezett boltozatához támasztotta Newton portréját, oda, ahol a legszebb kilátás nyílik a kék bolygóra.

“Meg kell mondjam, Sir Isaac odáig volt” – viccelődött a brit űrhajós. “Az ablakhoz tettük, fájának darabkájával együtt, hogy elmerenghessen a gravitáció törvényein vagy egyebeken. Azt hiszem, jót tett neki” – fűzte hozzá Sellers.

Az asztronautának a brit királyi társaság adta oda a 10 centiméteres fadarabot, amelybe Newton alapvetéseit faragták. A Royal Society szerint a fadarab valóban abból az almafából származik, amelyről majd 350 évvel ezelőtt Newton fejére pottyant a gyümölcs, megvilágosítva ezzel a tudóst a gravitáció természetéről.

Az Atlantis legénysége közel egy heti megfeszített munka után kapott pihenőnapot csütörtökre, Sellers – aki már amerikai állampolgár – akkor vette kézbe Newton ügyét. A csütörtöki napon a tudós személye mellett az ISS legújabb szobájának átadása játszotta a főszerepet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik