Tudomány

Boleyn Anna kivégzése (1536)

London, május 19. - Kivégzik Boleyn Annát, VIII. Henrik második feleségét, anglia királynőjét, miután négy nappal korábban házasságtörés, vérfertőzés és felségárulás vadjában bűnösnek ítélik.

A királynő sorsa akkor pecsételődött meg, amikor két sikertelen terhesség után harmadszor is elvetélt, ezúttal tizenöthetes magzatával, aki a korabeli beszámolók szerint fiúnak született volna.

VIII. Henrik, aki összesen hatszor házasodott, és akinek egyik legfőbb vágya és célja fiú utód biztosítása volt, előző házasságát azért nyilvánította semmissé, hogy elvehesse Annát. A sors groteszk játéka folytán Boleyn Anna éppen Henrik előző feleségének, Aragóniai Katalinnak temetése napján vetélt el harmadszor.

Henrik Katalinnal kötött házasságának érvénytelenítési kísérlete volt egyébként Anglia és a katolikus egyház szakításának utolsó fejezete: miután VII. Kelemen pápa nem volt hajlandó eleget tenni a király kérésének, Katalint eltávolították a királyi udvarból, Henrik feleségül vette Annát. A királyhoz hű canterbury-i érsek érvénytelenítette az előző házasságot, majd Henrik a pápa tiltakozására válaszul letörte az ellenszegülő egyházi vezetők ellenállását, és az angol egyház tagjait saját hűségére felesketve lefektette az anglikán egyház alapjait.

Három évi házasság után Anna királynő a kivégzésére várt a Tower börtönében. Beszámolók szerint szinte megkönnyebbülve várta a halált. Testvérét és négy további férfit, állítólagos szeretőit két nappal korábban már kivégezték. A megalapozatlan vádak alapján elítélt királynő büntetését Henrik kegyesen máglyahalálról lefejezésre módosította.

A kivégzéshez letérdelvén utolsó imájaként a „Jézus Krisztusnak ajánlom lelkem, Úr Jézus, kérlek, fogadd be lelkem!” mondatokat ismételte. Hóhéra állítólag annyira meg volt rendülve, hogy csak nehezen tudott nekikezdeni feladata végrehajtásának, és hogy elvonja Anna figyelmét, közvetlenül mielőtt lesújtott így kiáltott fel: „Hol a kardom?”.

Boleyn Annát jeltelen sírba temették, ma márványpadló jelzi nyughelyét.

AJÁNLOTT LINKEK:

VIII. Henrik (Wikipedia)
Mégis házasságtörő lehetett Boleyn Anna

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik