Tudomány

A tüskés pikók kannibállá is változhatnak

Administrator

2010. 05. 19. 11:59

Egyes halak szélsőségesen reagálnak arra, ha idegen utódok keverednek a sajátjaik közé.
Korábban a témában:

Ha a tüskés pikó (Gasterosteus aculeatus) hímje túl sok olyan ikrát fedez fel sajátjai között, amelyet idegen hím termékenyített meg, azonmód megeszi az egész szaporulatot – fedezték fel német kutatók.

A bonni egyetem etológusai különböző arányban helyeztek a hím halak által őrzött fészkekbe olyan ikrákat, amelyeket riválisok termékenyítettek meg. Jóllehet alapesetben a hímek egészen a kishalak kikeléséig gondoskodnak a szaporulatról, ám amikor néhány nap elteltével észrevették a “csalást”, részben vagy egészében megették a fészekaljat.

Minél több idegen ikra volt a fészekben, annál inkább odaveszett az összes. A kutatók gyanítják, hogy a tüskés pikók a szag alapján képesek felbecsülni az idegen ikrák mennyiségét.

Az etológusok rámutattak, hogy a kannibalisztikus viselkedés oka könnyen megérthető, ha figyelembe vesszük, hogy a pikóhím egész álló nap friss, oxigéndús vizet “legyez” az ikrákhoz őrzés közben. Ettől olyannyira kimerül, hogy nemegyszer bele is pusztul. Az áldozat természetesen csak akkor éri meg neki, ha saját utódait segíti vele. Amennyiben riválisai szaporulatáért kellene elpusztulnia, több értelme van, ha inkább elfogyasztja a fészekaljat, és újból nekifut az utódnemzésnek.

Mindazonáltal még mindig tisztázatlan, hogy miért kebelezi be saját utódait is. A kutatók sejtése szerint a szag alapján nem lehet megkülönböztetni az egyes ikrákat, így ha a fészek idegen szagot áraszt, a hím “biztos, ami biztos” alapon minden ikrát megsemmisít.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Bengaluru, 2018. április 18.
Gyertyás virrasztáson vesz részt egy nő egy csoportos nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett nyolcéves indiai lány emlékére Bengaluruban (korábban Bangalor) 2018. áprlilis 17-én. A nomád törzsben élő lány 2018 januárjában halt erőszakos halált az észak-indiai Dzsammu állam Kathua körzetében. (MTI/EPA/Dzsagadis Nv)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.