Tudomány

2700 éves piramis-sírt találtak Mexikóban

24.hu
24.hu

2010. 05. 18. 11:00

Archeológusok 2700 éves, piramis alakú sírt találtak Mexikó déli részén, amely az egyik legrégebbi ilyen lelet lehet Közép-Amerikában.

A sírban egy körübelül 50 éves férfi mumifikálódott holttestére leltek, számos jáde karkötő, valamint piritből és obszidiánból készült műtárgyak társaságában. Amint arról Emiliano Gallaga, a kutatás vezető régész beszámolt, a Krisztus előtt 500 és 700 közötti időszakból származó sír azért különleges, mert ez lehet az egyik legrégebbi olyan piramis, amely temetkezési helyként szolgált, nem templomként.

Korábban csak olyan piramisokat találtak a térségben, amelyek vallási célokat szolgáltak: a forma az alvilágtól az égig tartó szinteket jelképezi, a tetején legtöbbször ezért egy templom is volt.

A piramist a Chiapa de Corso nevű településen találták, amelyet a Zoque indiánok építettek.

A férfin kívül, aki minden bizonnyal főpap, vagy uralkodó lehetett, egy egyéves gyermek holttestét is megtalálták, ráhelyezve a temetendő halott testére. Ezen kívül még egy 20 év körüli tetemet is felfedeztek, amely azonban nem volt szépen eligazítva: a tudósok szerint minden bizonnyal emberáldozat lehetett.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Bengaluru, 2018. április 18.
Gyertyás virrasztáson vesz részt egy nő egy csoportos nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett nyolcéves indiai lány emlékére Bengaluruban (korábban Bangalor) 2018. áprlilis 17-én. A nomád törzsben élő lány 2018 januárjában halt erőszakos halált az észak-indiai Dzsammu állam Kathua körzetében. (MTI/EPA/Dzsagadis Nv)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.