Tudomány

2700 éves piramis-sírt találtak Mexikóban

Archeológusok 2700 éves, piramis alakú sírt találtak Mexikó déli részén, amely az egyik legrégebbi ilyen lelet lehet Közép-Amerikában.

A sírban egy körübelül 50 éves férfi mumifikálódott holttestére leltek, számos jáde karkötő, valamint piritből és obszidiánból készült műtárgyak társaságában. Amint arról Emiliano Gallaga, a kutatás vezető régész beszámolt, a Krisztus előtt 500 és 700 közötti időszakból származó sír azért különleges, mert ez lehet az egyik legrégebbi olyan piramis, amely temetkezési helyként szolgált, nem templomként.

Korábban csak olyan piramisokat találtak a térségben, amelyek vallási célokat szolgáltak: a forma az alvilágtól az égig tartó szinteket jelképezi, a tetején legtöbbször ezért egy templom is volt.

A piramist a Chiapa de Corso nevű településen találták, amelyet a Zoque indiánok építettek.

A férfin kívül, aki minden bizonnyal főpap, vagy uralkodó lehetett, egy egyéves gyermek holttestét is megtalálták, ráhelyezve a temetendő halott testére. Ezen kívül még egy 20 év körüli tetemet is felfedeztek, amely azonban nem volt szépen eligazítva: a tudósok szerint minden bizonnyal emberáldozat lehetett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik