Tudomány

Megérkezett az Atlantis

Vasárnap délután összekapcsolódott a Nemzetközi Űrállomással (ISS) az amerikai Atlantis űrsikló, fedélzetén hat űrhajóssal.

Az összekapcsolódás a Csendes-óceán fölött, 354 kilométer magasságban történt. Amikor az űrsikló 183 méterre megközelítette az űrállomást, lelassult, így az állomáson tartózkodó űrhajósok több száz felvételt készíthettek az Atlantis minden részéről. Ennek különleges jelentősége volt ezúttal: szombaton ugyanis egy becsípődött kábel megakadályozta az űrhajósokat abban, hogy kamerával pontosan felmérjék, nem érte-e kár az űrsiklót a felbocsátáskor. A NASA a felvételek segítségével pótolja a meghiúsult vizsgálatot.

A 25 éves űrkomp pénteken indult el a floridai Cape Canaveral űrközpontból, ez az utolsó küldetése: tizenkét napos búcsúútjára magával vitt egy orosz kutatómodult és egyéb felszerelést. A legénység a tervek szerint három űrsétát tesz egy hét alatt, ezek egyikén megpróbálják kiszabadítani a problémát okozó kábelt is.

A legénység valamennyi tagja tapasztalt űrhajós. A kapitány az amerikai Kenneth Ham, rajta kívül Dominic Antonelli, Michael Good, Garrett Reisman, Stephen Bowen, valamint a brit származású Piers Sellers vesz részt a küldetésben.

Az Atlantis összesen 32-szer járt a világűrben. Ez volt az első amerikai űrkomp, amely – 1995-ben – kikötött az orosz Mir űrállomáson.

A NASA már csak két űrrepülőgép-felbocsátást tervez, az utolsót előreláthatólag novemberben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik